01 - 02 - 2017

Temperatuur- en datalogger met luchtvracht? Let op!

[:nl]Heb je een luchtvracht zending met een temperatuur – of data logger? Controleer dan altijd of er specifieke voorwaarden van toepassing zijn! Temperatuur – en dataloggers bevatten veelal een lithium metaal of lithium ion batterij.

Temperatuur loggers worden regelmatig gebruikt om de temperatuurgegevens te verzamelen van een zending tijdens het transport. Vaak wordt deze logger in de verpakking aangebracht waarna de ontvanger van de zending met de verzamelde gegevens kan controleren of het product op de juiste temperatuur is gebleven tijdens het transport. In het gebruik heel erg makkelijk, maar soms wordt vergeten dat men een gevaarlijke stof aan het versturen is!

We krijgen diverse vragen over het toevoegen van temperatuur- en dataloggers aan luchtvracht zendingen. Deze loggers bevatten veelal een lithium metaal of lithium ion batterij. De varianten met een ingebouwde knoopcel zijn voor een groot gedeelte vrijgesteld, maar voor de overige gevallen zal dit per zending bekeken moeten worden. Wellicht dat er bepaalde merken of etiketten verplicht zijn op de buitenzijde van de verpakking.

IATA Guidance document
IATA heeft addendum gepubliceerd waarin de belangrijkste bepalingen over deze loggers worden beschreven en verduidelijkt. Zo wordt er ook een verschil gemaakt waneer het lithium batterijen merk verplicht is en wanneer je gebruik kunt maken van een uitzondering waarbij er geen merken verplicht zijn.

Meer weten of vragen? Neem contact op met één van onze specialisten op telefoonnummer: 020 655 6262 of stuur een mail naar info@specialcargo.nl

Klik hier voor het IATA guidance document

 [:]