Publicatie

Volledig opleidingstraject ADR Chauffeur

19 oktober 2021 | 2,5 minuten leestijd

Wie als chauffeur binnen Europa gevaarlijke stoffen wil vervoeren over de weg, dient zich te houden aan het ADR. Special Cargo College biedt hiervoor een compleet cursusaanbod; van de Awareness training voor alle betrokkenen tot alle ADR chauffeursopleidingen én de opleiding tot ADR Veiligheidsadviseur.

De ADR-chauffeursopleiding bestaat uit vier verschillende modules: Basis, Tank, Klasse 7 en Klasse 1. Elke chauffeur die gevaarlijke stoffen vervoert zonder gebruik van een vrijstelling, moet in elk geval de module ADR-Basis volgen. De basismodule duurt 2,5 dagen. Chauffeurs die met tankwagens of tankcontainers rijden, moeten ook de aanvullende specialisatiemodule ADR-Tank volgen. Als de chauffeur explosieven of radioactieve stoffen vervoert, moet hiervoor ook een specialisatiemodule worden gevolgd. Iedere maand zijn er verschillende startmomenten, zowel op onze trainingslocatie Veenendaal als ook op Schiphol.

Met de ADR-chauffeurs­opleiding van Special Cargo kunnen Code 95 nascholingspunten behaald worden

Praktisch opgezette cursus
De lesplannen van onze ADR chauffeur cursussen zijn goedgekeurd door het CBR. Dit garandeert dat de deelnemers goed worden voorbereid op de examens die zij bij het CBR moeten afleggen. De cursussen zijn praktisch opgezet; dat betekent dat deelnemers veel zelf aan het werk zijn en oefenen met de besproken lesstof. Tijdens deze opdrachten neemt de chauffeur beslissingen die hij in zijn dagelijks werk ook moet nemen. De afwisseling van theoretische lesstof met een grote variëteit aan opdrachten, helpt om de lesstof goed te verwerken en gemotiveerd te blijven.

Gratis e-learnings
Voor deelnemers aan onze ADR-chauffeursopleiding stelt Special Cargo College kosteloos een e-learning module beschikbaar. Met deze voorbereidende e-learning kan de deelnemer alvast oefenen in herkenning van gevarenklassen en gevaarsetiketten. Aanvullend is er voor elke module een e-learning beschikbaar waarin deelnemers specifieke onderwerpen kunnen oefenen en onbeperkt oefenexamens kunnen maken. De oefenexamens benaderen qua opzet en niveau de CBR-examens, zodat de deelnemer goed voorbereid op het examen verschijnt.

Trainingslocatie Veenendaal
De ADR cursussen worden verzorgd op zowel onze locatie Veenendaal als Schiphol. Beide locaties hebben een buitenterrein waar geoefend wordt met brand- en incidentbestrijding.

SOOB-subsidie
De komende jaren zijn in de sector Transport en Logistiek veel goed opgeleide medewerkers nodig. Daarom stimuleert SOOB – het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche – het volgen van opleidingen en trainingen met het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. Ook voor de ADR-chauffeursopleidingen kan subsidie worden aangevraagd.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de nieuwe opleidingsgids van Special Cargo.