‘Stops’ Givaudan geminimaliseerd door samenwerking Special Cargo

Redactie
19 september, 2023
4 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen Klanten in beeld

Sinds een paar jaar is Givaudan een van de vaste klanten van Special Cargo Services. Het gaat dan om het gereedmaken van zendingen smaakstoffen voor luchtvervoer vanaf Schiphol. Hoe is deze mooie samenwerking tot stand gekomen? Reza Karamat Ali van Givaudan vertelt over de logistiek van Givaudan en de rol van Special Cargo in deze wereld van smaakstoffen.

In Naarden ligt de Nederlandse vestiging van Givaudan, Zwitserse fabrikant van geur- en smaakstoffen. De smaakstoffen die hier gemaakt worden, zijn halffabricaten bedoeld voor drankproducenten wereldwijd. Deze transporten vallen vaak onder de internationale regelgeving voor vervoer van gevaarlijke stoffen.

Veilige transporten

Reza Karamat Ali is coördinator Transport & Packaging bij Givaudan Nederland. Zijn takenpakket is in feite tweeledig: als ADR-veiligheidsadviseur zorgt hij dat alle transporten van en naar Naarden zo veilig mogelijk plaatsvinden. En hij is verantwoordelijk voor de correctheid van de facturatie van die transporten. “En dat zijn er nogal wat. Dagelijks vertrekken er 7 à 8 vrachtautoshuttles richting Hilversum, naar het magazijn van Givaudan. Dat doet een vaste logistiek dienstverlener van ons. In Hilversum maken onze medewerkers de zendingen gereed voor vervoer over de weg (ADR), door de lucht (IATA) of over zee (IMDG).”

Distributie

Vervolgens haalt een logistiek dienstverlener de lading op, en brengt deze naar Schiphol of naar de haven van Rotterdam, voor verscheping naar de verschillende continenten. Binnen Europa vindt de distributie vanzelfsprekend veelal plaats over de weg. “En er zijn natuurlijk net zoveel stromen de andere kant op: met grondstoffen die uit andere delen van de wereld naar Hilversum en Naarden getransporteerd worden. Dus reken maar uit!”

Stamgegevens

Reza zit voor zijn werk veel achter de computer: hij controleert alles op basis van de gegevens uit het erp-systeem (enterprise resources planning) van Givaudan. In dit systeem worden alle orders ingevoerd, voorzien van zogenoemde ‘stamgegevens’: de bedrijfsgegevens van de klant, maar ook veel informatie over de zending: de stofgegevens (bijvoorbeeld UN-nummer, gevarenklasse), de hoeveelheid, de gekozen verpakking, de gekozen modaliteit (ADR, IATA of IMDG) en veel meer. Zo kan hij de zending volgen van het moment dat deze de fabriek verlaat tot op de plaats van bestemming. “En het mooie is: het systeem is zodanig ingericht dat bepaalde fouten onderschept worden: als je bijvoorbeeld een onmogelijke verpakking invoert, krijg je een foutmelding en kun je niet verder met gegevens invoeren”, legt Reza uit.

”Als zendingen worden gestopt, moeten ze teruggestuurd worden naar de fabriek en daar omgepakt worden. Dat is complex, duur en duurt veel te lang voor de klant”

Special Cargo in beeld

Givaudan laat zijn zendingen wereldwijd vervoeren door verschillende logistiek dienstverleners. Voor luchtvracht is dat DHL. En DHL contracteert dan weer andere partijen, zoals Special Cargo Services voor zendingen die van Schiphol naar alle andere continenten gaan. De gevaarlijke stoffen specialisten van Special Cargo zorgen ervoor dat zendingen gecontroleerd wordt voordat ze naar de luchtvrachtafhandelaar gaan, vertelt Reza. “Zo is Special Cargo bij ons in beeld gekomen. In het verleden waren er nogal eens ‘stops’ van zendingen: die werden dan bij de afhandelaar tegengehouden, omdat ze niet aan de (IATA-)regelgeving voldeden. Die ladingen moesten dan weer teruggestuurd worden naar onze fabriek en daar omgepakt worden. Dat is complex, duur en duurt veel te lang voor de klant.” Hij vervolgt: “Sinds we met Special Cargo samenwerken, hebben we veel minder stops. De dangerous goods experts van Special Cargo zijn natuurlijk juist gespecialiseerd in dit werk. Dus wij zijn heel blij met ze.”

E-erkenning

Special Cargo Services is statushouder van de E-erkenning. Dat wil zeggen dat het bedrijf bevoegd is om in opdracht van een andere partij op te treden als afzender en verpakker van gevaarlijke stoffen. In het geval van Givaudan gaat dan om het controleren van de vervoersdocumenten, de verpakking en de etikettering. En als een van deze zaken niet volgens de (IATA-)regels is: zorgen dat de zending wel weer compliant wordt. Bijvoorbeeld door een vloeistof om te gieten in een andere jerrycan. Special Cargo verzorgt ook het transport vanuit Givaudan naar de eigen vestiging in Oude Meer, en het vervolgtransport naar Schiphol. Dit vindt bijna op dagelijkse basis plaats.

Beschadigde gevaarlijke stoffen verpakking
Als een verpakking beschadigd is geraakt door het vervoer, vervangt Special Cargo deze. Bij een vloeistof gaat het dan om het omgieten in een andere jerrycan.

Noodgevallen

Inmiddels is Special Cargo ook vaste dienstverlener voor Givaudan geworden, voor de ‘noodgevallen’, vertelt Reza. “Als een zending met gevaarlijke stoffen op Schiphol afgekeurd wordt, roepen wij altijd de hulp van de Special Cargo-experts in. Zij kunnen zoiets altijd heel snel en deskundig oplossen, omdat ze een vestiging vlak bij Schiphol hebben. En natuurlijk omdat ze precies weten wat ze moeten doen.”

Ook opleidingen

Ook voor het opleiden van zijn medewerkers neemt Givaudan Special Cargo in de arm. Het gaat dan met name om de trainingen voor luchtvervoer en wegvervoer van gevaarlijke stoffen, vertelt Reza. “Alle mensen op onze transportplanning moeten IATA-gecertificeerd zijn. Je moet als bedrijf wel altijd compliant blijven natuurlijk.”

Special Cargo lost het op

“Wij zijn echt heel erg te spreken over de services van Special Cargo. Het is een aanvulling op onze organisatie, in onze dienstverlening naar onze klanten. Want voor hen zijn snelheid en compliance natuurlijk cruciaal. En dit soort zaken kunnen wij zelf niet zo goed en zo snel verzorgen. Dus als we ergens een uitzonderingsgeval hebben, bellen we even, en Special Cargo Services lost het probleem altijd op, proactief en snel”, besluit Reza.

 

Reza Karamat Ali staat op een trap en kijkt in de verte
Reza Karamat van Givaudan: “De service van Special Cargo is een aanvulling op onze organisatie, in onze dienstverlening naar onze klanten.”

Meer interessante artikelen

Special Cargo Houston: our full-service hazardous materials hub in America

Redactie
25 september, 2023
4 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opslag

‘Stops’ for Givaudan minimized through collaboration with Special Cargo

Redactie
20 september, 2023
4 minuten leestijd
English, Klanten in beeld

‘Stops’ Givaudan geminimaliseerd door samenwerking Special Cargo

Redactie
19 september, 2023
4 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Klanten in beeld

Tevreden klanten bij Special Cargo