Het coronavirus verspreidt zich in hoog tempo over de wereld en dat heeft een enorme impact op bedrijven in de logistieke keten. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot opleidingen en certificering? We hebben een pagina gemaakt met een opsomming van de actuele informatie. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. (laatste update 28 mei 2020)


Vanaf 2 juni weer klassikale trainingen bij Special Cargo College (bijgewerkt 28 mei)

Dinsdag 2 juni gaan de deuren van onze trainingslocaties op Schiphol, Spijkenisse en Veenendaal weer open. Uiteraard in aangepaste vorm, conform de huidige richtlijnen van het RIVM. Dit betekent concreet dat we minder cursisten toelaten in onze trainingen, aanvangstijden van de cursussen verschillen om mogelijke contactmomenten bij de koffie te reduceren en cursisten met verkoudsheidsklachten worden niet toegelaten in de training.

Extra trainingsdata

Ondanks het uitstel door bevoegd gezag voor herhalingstrainingen, is het raadzaam om alvast een plekje te reserveren in de cursus. Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdig getraind kan worden hebben wij voor de komende maanden extra klassikale trainingsdata ingepland.
Voor het volledige cursusoverzicht met aanvangsdata verwijzen wij u graag naar het volledige cursusaanbod op onze website >>  

 


Luchtvervoer Gevaarlijke Stoffen (bijgewerkt 7 april)

Luchtvervoer Gevaarlijke Stoffen (Herhaling)

De geldigheidsduur van bestaande opleidingscertificaten Luchtvervoer Gevaarlijke Stoffen (IATA) die een verloopdatum hebben tussen 1 maart 2020 en 30 november 2020, zullen tijdelijk worden verlengd met vier maanden tot uiterlijk 30 november 2020. Deze ontheffing is met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 van toepassing en geldt voor trainingen die alleen klassikaal gevolgd kunnen worden.

Luchtvervoer Gevaarlijke Stoffen (Basis)

Ten aanzien van initiële (basis) opleidingen worden geen ontheffingen verleend. De werkgever dient er zorg voor te dragen dat deze medewerkers bekend zijn met de relevante wettelijke voorschriften bij het uitvoeren van hun functie. Dit kan bijvoorbeeld met een online cursus bewustwording vervoer gevaarlijke stoffen.

Voor de initiële (basis) training zijn wij druk bezig met het opzetten van alternatieven. Zodra hierin een gepaste en goedgekeurde oplossing is gevonden zullen wij u hierover verder informeren.


SECURITY (bijgewerkt 31 maart)

Uitstel

Voor de herhaling Controleur Luchtvracht, herhaling Controleur Vluchtbenodigdheden en herhaling Beveiligingsadviseur Luchtvracht is er de mogelijkheid om de geldigheid van het bestaande opleidingscertificaat tijdelijk te verlengen met 6 maanden. Wilt u in aanmerking komen voor dit uitstel dan dient u dit aan te vragen bij de Koninklijke Marechaussee. De backoffice kan u hierbij assisteren door het verstrekken van de benodigde gegevens met aanmeldingsbrief. Graag uw verzoek sturen per mail naar: training@specialcargo.nl o.v.v. aanvraag uitstel Koninklijke Marechaussee.

Initiële certificering

De initiële trainingen te weten; BAL, Controleur Luchtvracht en Controleur Vluchtbenodigdheden krijgen geen uitstel. Deze worden tot nader order opgeschort.

Blended learning

De initiële basiscursussen Medewerker Luchtvracht, Medewerker Luchthavenbenodigdheden en Medewerker Vluchtbenodigdheden zijn met goedkeuring van de NCTV, klaar voor gebruik in blended trainingsvorm. De training bestaat uit een online trainingsmodule in combinatie met een virtuele klassikale training. De cursussen zijn per direct beschikbaar in het Nederlands en vanaf 13 april ook in het Engels. Voor het actuele aanbod blended learning, ga hiervoor naar ons volledige online cursusaanbod.

Online cursussen

Voor de herhalingscursussen Medewerker Luchtvracht, Medewerker Luchthavenbenodigdheden en Medewerker Vluchtbenodigdheden kunt u gebruik maken van onze online cursussen. Direct inschrijven, of meer weten? Ga hiervoor naar ons volledige online cursusaanbod.


Vervoer Gevaarlijke Stoffen (bijgewerkt 24 maart)

Uitstel examens

Alle examens (ADR, RID, ADN en VBGS) zijn door het CBR tot nader order uitgesteld, het is dan ook niet mogelijk om nu examens te reserveren. Als gevolg hiervan zijn alle initiële cursussen tot nader order opgeschort.

Veiligheidsadviseur ADR/RID (MO324 ADR – RID 1-2020)

Alle certificaten van de veiligheidsadviseur voor het transport van gevaarlijke stoffen waarvan de geldigheidsduur eindigt tussen 1 maart en 1 november 2020 blijven geldig tot en met 30 november 2020.  De geldigheidsduur van deze certificaten zal worden verlengd met een periode van vijf jaar vanaf de oorspronkelijke verloopdatum indien de cursist vóór 1 december 2020 is geslaagd voor het examen.

Veiligheidsadviseur ADN (ADN M025)

Alle certificaten van de veiligheidsadviseur voor het transport van gevaarlijke stoffen waarvan de geldigheidsduur eindigt tussen 1 maart en 1 december 2020 blijven geldig tot en met 31 december 2020.  De geldigheidsduur van deze certificaten zal worden verlengd met een periode van vijf jaar vanaf de oorspronkelijke verloopdatum indien de houder vóór 1 december 2020 is geslaagd voor het examen.

Verklaringen bijzonder kennis van het ADN (ADN M025)

Alle verklaringen omtrent bijzondere kennis van het ADN waarvan de geldigheidsduur eindigt tussen 1 maart en 1 december 2020 blijven geldig tot en met 31 december 2020.  De geldigheidsduur van deze verklaringen zal worden verlengd met een periode van vijf jaar vanaf de oorspronkelijke verloopdatum indien de houder vóór 1 januari 2021 het bewijs levert dat is vereist volgens het ADN.

ADR Chauffeur (MO324 ADR)

Alle certificaten van de ADR Chauffeur voor het transport van gevaarlijke stoffen waarvan de geldigheidsduur eindigt tussen 1 maart en 1 november 2020 blijven geldig tot en met 30 november 2020. De geldigheidsduur van deze certificaten zal worden verlengd met een periode van vijf jaar vanaf de oorspronkelijke verloopdatum, indien de cursist is geslaagd voor het examen. De bovenstaande informatie (multilaterale overeenkomsten) is inmiddels gepubliceerd via de Staatscourant en is van kracht in Nederland.

Opleidingen Vervoer Gevaarlijke Stoffen over Zee (IMDG)

Alle door ons uitgegeven certificaten voor het transport van gevaarlijke stoffen over zee waarvan de geldigheidsduur eindigt tussen 1 maart en 1 november 2020 blijven geldig tot en met 30 november 2020.  De geldigheidsduur van deze certificaten zal worden verlengd met een periode van 2 jaar vanaf de oorspronkelijke verloopdatum indien de cursist vóór 1 december 2020 is geslaagd voor het examen.