7.4 – Laden en lossen van vliegtuigen en ULD’s

Het veilig en efficiënt vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht vraagt om competent personeel. Dat betekent dat medewerkers moeten zijn opgeleid in de functies waarvoor zij verantwoordelijk zijn – ongeacht of dit al dan niet in de functieomschrijving staat vermeld. Dit wordt het best bereikt door een op competenties gebaseerde opleiding en beoordeling (CBTA – Competency Based Training and Assessment).

Voor wie?
Deze cursus wordt aanbevolen voor “Personeel dat verantwoordelijk is voor de behandeling van gevaarlijke stoffen in loodsen en het laden en lossen van vliegtuigen en ULD’s” volgens IATA’s DGR – sectie 1.5 en in overeenstemming met functie 7.4 in IATA’s “Dangerous Goods Training Guidance”.
Voorheen was deze opleiding bekend als categorie 5 en 8 in de trainingsvoorschriften van de IATA DGR.

Inhoud van de cursus
De belangrijkste onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn onder andere:

 • de basisbeginselen van het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht;
 • behandelen van gevaarlijke stoffen;
 • plannen en voorbereiden van het laden van vliegtuigen;
 • laden en lossen van gevaarlijke stoffen in of uit vliegtuigen en ULD’s;
 • rapporteren van incidenten met gevaarlijke stoffen.

Cursusmateriaal
Voor deze cursus is het noodzakelijk dat de cursist beschikt over de laatste editie van de IATA Dangerous Goods Regulations.
De E-learning is waar mogelijk interactief en voorzien van afbeeldingen, waardoor de uitleg goed te volgen is. Desgewenst kan de cursus op elk moment worden onderbroken. Als de cursus daarna opnieuw wordt gestart, gaat deze verder op het punt waar men gebleven is.

Praktische Informatie

 • online modules
 • duur: 4-6 uur
 • prijs: € 95,00

Inschrijfformulier

  Gegevens Cursist

  Wilt u de Nederlandse of Engelse versie van deze cursus doen?

  Gegevens Bedrijf

  Na inzending van dit formulier ontvangt u een bevestiging en gaat u akkoord met de Cursus voorwaarden (pdf) van SCS Training & Consultancy."