Nieuws

Geen scriptie schrijven bij de 2-jarige DGP Opleiding

14 april 2022

Afstuderen bij de 2-jarige Dangerous Goods Professional opleiding bij Special Cargo College en geen scriptie hoeven schrijven. Hoe zit dat? Cor Schaatsbergen vertelt over de keuze die hij en Jannie van Vliet hebben gemaakt voor het opbouwen van een portfolio, in plaats van het schrijven van een scriptie.

Opbouwen eigen portfolio
De huidige lichting van de Dangerous Goods Opleiding zit in de laatste fase van de tweejarige opleiding. Alwaar normaliter een scriptie geschreven moet worden ter afronding van een soortgelijke opleiding zijn de DGP- deelnemers gedurende de twee jaar bezig met de eindstreep; het opbouwen van hun eigen portfolio gelinkt aan de modules die gedurende de studie aan bod komen.

Schaatsbergen: “Het schrijven van een scriptie is voor veel studenten een schrikbeeld en zelfs een drempel om aan een opleiding te beginnen. Het opstellen van een onderzoeksvraag, deelvragen, literatuuronderzoek etc. Als docent en studiebegeleiders zagen wij onze studenten hiermee worstelen en daarmee alle enthousiasme wegnemen. Bij het opzetten van de DGP opleiding kregen wij de kans om hier onze eigen draai aan te geven. Bewust hebben wij dan ook gekozen voor het opbouwen van een praktijkgerichte portfolio in plaats van het schrijven van scriptie. Naast dat het schrijven van een scriptie niet voor iedereen is weggelegd, is het opbouwen van een portfolio veel meer praktijkgericht en licht dan ook in het verlengde van de praktijdgerichte opleiding.

“Bewust hebben wij gekozen voor het opbouwen van een praktijkgerichte portfolio in plaats van het schrijven van scriptie.”

Ruimte voor eigen inbreng
Het opbouwen van een eigen portfolio geeft deelnemers ruimte om hier een eigen passende invulling aan te geven. De een kiest voor het schrijven van artikelen, de ander kiest voor een onderzoek maar we zien ook deelnemers die aan de slag gaan met een casus in de organisatie. Aan het einde van de opleiding hebben studenten niet alleen de theoretisch kennis opgedaan maar ook in de praktijk gebracht, eenieder op hun eigen manier. Dat is praktijkgericht leren!

Ter aanvulling: Op verzoek van een deelnemend bedrijf kan voor die bedrijfsspecifieke deelnemers het curriculum kan uitgebreid worden met extra modules en / of afrondingscriteria. Het porfolio blijft dynamisch en wordt ook na de opleiding continu bijgewerkt. Dit is belangrijk om gecertificeerd te blijven.

Dangerous Goods Opleiding
Heeft jouw organisatie behoefte aan een gevaarlijke stoffen professional die de spil is tussen de werk­ vloer en het management? En wil jij jouw kennis op het gebied van gevaarlijke stoffen verbreden en verdiepen om zo goed beslagen aan tafel te kunnen zitten als gesprekspartner met overheid, zakelijke markt en bevoegd gezag? Bij Dangerous Goods Opleiding koppel je theorie aan de praktijk. In twee jaar tijd leer je alles over wet- en regelgeving en relevante ontwikkelingen op het gebied van gevaarlijke stoffen. Daarnaast ga je gedurende de opleiding je verder verdiepen in de verschillende modaliteiten. In september start de nieuwe lichting 2022 – 2024.

Meer informatie
Wil je meer weten over de Dangerous Goods Opleiding of direct inschrijven?
Klik op deze cursuslink of neem direct contact op met ons.

Joyce Kruller – van Vliet
Sales Consultant
Mail: sales@specialcargo.nl
Telefoon: +31 (0)85 792 2885