Longread: Opslag en vervoer droogijs
De eerste Pfizer-vaccinatie is gezet. Een belangrijke stap om ons uit de coronacrisis te helpen. Het vaccin van Pfizer moet bij -70 graden Celsius worden bewaard en vervoerd. Dat is een ingewikkelde logistieke operatie. Droogijs is het meest praktische middel om deze constante lage temperatuur te garanderen. Maar, wat is droogijs precies? Hoe werkt het en wat zijn de gevaren van deze stof? Jannie van Vliet, docent Wetgeving Gevaarlijke Stoffen, legt het uit.
Wat is droogijs?
Droogijs – of koolzuursneeuw – is de vaste vorm van koolstofdioxide. Het wordt vooral gebruikt om te koelen; voedingsmiddelen, maar ook vaccins. Daarnaast kennen we deze stof uit de theatertechniek: er kan een rookgordijn mee worden gecreëerd of laaghangende nevel.
Als droogijs sublimeert, ontstaat een verstikkend gas. Het goed ventileren van ruimtes waarin droogijs bewaard en gebruikt wordt is essentieel.
Vervoer en opslag droogijs
Terug naar het vervoer en opslag van het vaccin. Waar zitten de gevaren van droogijs? En aan welke regels moeten vervoerders zich houden wanneer het gaat om verpakken en vervoeren van droogijs en daarmee de vaccins?
Lees hier het volledige artikel over opslag en vervoer van droogijs.
Ook interessant om te lezen:
- Op 1 januari 2021 moeten personen die werken met explosieve stoffen of in een gebied waar ontplofbare oorlogsresten worden opgespoord, worden geregistreerd.
- Brexit. Op 1 januari 2021 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat betekent dat zij niet meer onder de EU-regelgeving valt. Wat gaat er veranderen voor de luchtvracht?
- De verlooptermijn VOG (verklaring omtrent gedrag) is uitgesteld. Wat betekent dit?