Nieuws

Opgelet! Vaten veilig laten verklaren via België straks niet meer mogelijk

08 september 2021

Gescreende vaten versturen via luchtvracht kan vanaf 1 januari 2022 niet meer via België. De Belgische autoriteit directoraat-Generaal Luchtvracht staat het dan niet meer toe dat hermetisch afgesloten verpakkingen worden gescreend met speurhonden of middels Explosieven Sporenonderzoek. Wat nu? Wie deze producten wil blijven verzenden wordt Bekende Afzender of laat de vaten verzenden via een Erkend Agent als Special Cargo Services.

Vaten zijn niet te screenen. De vaten zijn luchtdicht, dus de speurhond ruikt niets. Metaaldetectie heeft geen zin omdat de vaten metalen bestanddelen hebben. Ook handmatig en visueel onderzoek behoren niet tot de mogelijkheden. Wat overblijft is de X-Ray. Al valt het beeldresultaat te betwisten omdat de inhoud van het vat vaak zo massief is dat de röntgenstralen er niet doorheen gaan.

België bleef de vaten wel screenen, maar daar komt nu dus een einde aan. Voor Nederlandse bedrijven blijven er twee opties over om vaten en andere niet te screenen goederen als luchtvracht te versturen:

  • De afzender moet een ‘Bekende afzender (KC)’ worden. Bekende afzenders zijn veilig en al hun zendingen kunnen zonder enige vorm van screening verzonden worden. De consultants van Special Cargo Services begeleiden bedrijven naar deze status.
  • De vaten worden opgeslagen bij een ‘Erkend agent (RA)’ en worden daar gepickt en gepackt om vervolgens als luchtvracht verzonden te worden. Dat proces is volgens de EU-verordening vrijgesteld van screenen. Special Cargo Services is Erkend agent en biedt mogelijkheid tot het opslaan en verzenden van de vaten.

Advies nodig?
Christian Kraima
Aviation Security Instructor | Consultant

T +31 (0)85 792 0585
M +31 (0)6 30 06 5950