Strengere handhaving voor het screenen van vaten
Naar aanleiding van de besluitvorming in Frankrijk en Duitsland volgt nu ook Nederland met krachtige handhaving omtrent het screenen van vaten en jerrycans. Het betreft geen wijziging van de wet, maar uitsluitend aangescherpte handhaving door de toezichthouder. De KMar schreef al eerder letterlijk: “Zoals eerder binnen de sector is gecommuniceerd, voldoet het beveiligingsonderzoek middels REST op luchtvracht, dat in vaten wordt aangeboden, niet aan de kwaliteitsnormering die Nederland hieraan stelt.”
De aangescherpte handhaving die vervolgens vorige week is gecommuniceerd en betrekking heeft op EDD als screeningsmethode voor vaten, is per direct van kracht en brengt de nodige onrust met zich mee bij onze klanten. Wij geven een toelichting op deze aanscherping.
Wat schrijft de KMar voor inzake screenen van vaten en jerrycans:
• Bij voorkeur vaten aanbieden vanuit de veilige keten (KC’s).
• Indien er toch screening wordt vereist, is X-ray de geadviseerde methode.
• Als de X-ray niet het gewenste beeld laat zien dan kan de EDD niet als alternatieve
onderzoeksmethode worden toegepast (*Bron KMar: ‘de inzet van EDD op vaten is een niet geborgde screeningsmethode’).
Het probleem en de oplossingen:
Cargo Screeners, gespecialiseerd in het screenen van luchtvracht, geeft aan dat het screenen van vaten met de X-ray mogelijk blijft. Echter indien het beeld niet goed genoeg is om de zending te beoordelen, wordt een zending niet veilig verklaard. Door de diversiteit in verpakkingsmateriaal en producten zijn er geen duidelijke richtlijnen te geven.
Om vast te stellen of een zending te screenen is middels de X-ray, dient men rekening te houden met diverse factoren. De volgende factoren zijn van invloed:
- Soort verpakking. Denk aan vaten, jerrycans, IBC’s, blikken;
- Materiaal verpakking.Zoals karton, plastic of metaal;
- Soort product. Is het een vloeistof, poeder of iets anders?
De dichtheid van het product is hierbij belangrijk; - Hoeveelheid. Hoe zwaarder de zending, hoe kleiner de kans
dat men een beeld krijgt dat goed genoeg is om de zending te beoordelen; - Consolidatie. Meerdere blikken verf op een pallet geeft geen goed beeld,
terwijl de blikken per stuk vaak prima te beoordelen zijn.
Advies vanuit Special Cargo:
In geval van overpack bij een DG-zending moet er waarschijnlijk op collo niveau afgestapeld worden voor X-ray screening. Boven de 50 kg per collo (b.v. een vat) wordt de kans op een ‘black spot’ op de X-ray aanzienlijk. Dit kan dan een veilige status op de goederen uitsluiten. Voor kleinere gewichten is de kans hierop veel kleiner maar ook niet uitgesloten zoals hierboven beschreven
Het is aan te raden de goederen pas na screening aan te leveren bij een E-statushouder, zoals Special Cargo Services, voor de vereiste DG-afhandeling. Om problemen in de logistieke keten met de veilige luchtvracht status te voorkomen, adviseren wij de registratie Known Consignor als u eigenaar van de goederen bent en Regulated Agent als u niet eigenaar bent.
Regulated Agent of Known Consignor
Indien het op basis van bovenstaande niet mogelijk blijkt om uw zendingen te screenen, dan is de enige mogelijkheid het aanleveren van de vaten en jerrycans etc. vanuit de veilige logistieke keten. De zendingen hoeven dan niet gescreend te worden. Uw bedrijf zal de status van Known Consignor of Regulated Agent moeten behalen. Alternatieve oplossingen, die passen binnen de kaders opgesteld door de KMar en de huidige wijze van training van EDD’s in Nederland, zijn nu niet mogelijk.
Special Cargo Services/Workrate heeft veel ervaring met het begeleiden van bedrijven naar de Known Consignor (KC)- en de Regulated Agent (RA) status en kan u daarmee ook van dienst zijn. De Koninklijke Marechaussee is bereid om in samenwerking met Special Cargo Services de procedure om tot registratie te komen versneld te doorlopen.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact met Jan de Bruin, Christian Kraima of Patrick Schoenmaker via telefoonnummer 085 792 0585