Succesvolle pilot Workshop Beveiligingscultuur bij LFS Schiphol

Redactie
5 februari, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws Security

Voor opleidingen in de beveiliging burgerluchtvaart moet je natuurlijk bij Special Cargo College zijn. Maar naast goed opgeleid personeel, is in deze sector ook belangrijk dat er een goede beveiligingscultuur heerst onder de medewerkers. Maar hoe weet je dat, als directie of management? Special Cargo College heeft een assessment + workshop ontwikkeld om de beveiligingscultuur te meten. Daarmee voldoe je als bedrijf meteen ook aan de jaarlijkse toetsingsverplichting.

In deze tijd van terroristische aanslagen en cybercriminaliteit is het cruciaal dat bedrijven hun beveiliging op orde hebben. Dit is des te belangrijker als er met veilige luchtvracht gewerkt wordt. Levert jouw bedrijf bijvoorbeeld cateringproducten aan vliegmaatschappijen, of brengt het goederen voor onderhoud van vliegtuigen of ander materieel naar de beveiligde zones op de luchthaven? Dan moet je als ‘geregistreerde entiteit’ aan strenge eisen voldoen.

Voorzorgsmaatregelen

De Verenigde Naties, de Europese Unie én de Nederlandse overheid hebben hiervoor eenduidige wet- en regelgeving. Dit om gedegen voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen tegen de dreiging vanuit terrorisme gericht op de burgerluchtvaart.

Kwaadwillende insider

“Maar als er een kwaadwillende insider binnen de ‘geregistreerde organisatie’ actief is, dan hebben die maatregelen weinig kans van slagen”, zegt Jan de Bruijn, docent en consultant beveiliging burgerluchtvaart bij Special Cargo College. “Daarom is het nodig dat er daarnáást in de organisatie een goede beveiligingscultuur heerst. Dat is de beste actie tegen ‘insider threat’.” Een goede beveiligingscultuur is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): ‘een cultuur waarin de organisatie de beveiliging van de burgerluchtvaart tegen terrorisme stelt als een kernwaarde en dat alle personen binnen de organisatie hieraan een bijdrage leveren’. Een geregistreerd bedrijf moet als onderdeel van zijn interne kwaliteitssysteem beleid ontwikkelen en uitvoeren om die beveiligingscultuur goed te laten werken. Daarbij is het (laten) uitvoeren van een beveiligingsassessment (een meting) een jaarlijks terugkerende verplichting. De Koninklijke Marechaussee auditeert hierop.

“De beste actie tegen ‘insider threat’ is dat er in de organisatie een goede beveiligingscultuur heerst”

Beleid definiëren

Ter ondersteuning van het bedrijfsleven heeft de NCTV initiële instructies voor bedrijven opgesteld, vervolgt Jan. “Die zijn echter niet direct en eenvoudig toepasbaar in organisaties. Daarom heeft Special Cargo deze instructies ‘vertaald’ naar 45 duidelijke en eenduidige vragen, die voor iedereen binnen organisaties goed te begrijpen zijn. Op deze manier kunnen bedrijven snel en eenvoudig hun beveiligingscultuur meten en – met onze ondersteuning – specifieke beleidsactiepunten definiëren. Het is in feite een nieuwe adviesdienst die wij leveren, we hebben ‘m ‘Workshop Beveiligingscultuur’ gedoopt.”

Totaalplaatje

Hoe gaat deze workshop in zijn werk? Jan, die zelf de adviesdienst ontwikkelde, legt uit: “We beginnen met een kort gesprek met onze klant. Welke afdelingen zijn er en hoe wil het bedrijf precies gaan meten, zijn een paar vragen die we gezamenlijk beantwoorden. Vervolgens bereiden wij de assessment voor en zetten deze online klaar, per afdeling die getoetst gaat worden. Iedereen kan op smartphone of computer anoniem zijn antwoorden insturen. Dat neemt ongeveer tien minuten in beslag. Als dit gedaan is, gaan onze analisten aan de slag om de data te analyseren. Om vervolgens in een workshop van een paar uur, samen met de security manager en het management van het bedrijf,  conclusies te trekken. Op die manier krijgen wij een goede indruk van de beveiligingscultuur per afdeling, die we kunnen samenvoegen tot een totaalplaatje van de organisatie.”

“Het meten van de beveiligingscultuur is een jaarlijks terugkerende verplichting”

In de praktijk bij LFS

Voordat Special Cargo de Workshop gingen aanbieden aan haar klanten, wilden de ontwikkelaars eerst onderzoeken of de assessment ook doet wat hij moet doen. Een van de vaste relaties, Lift Freight Services (LFS) op Schiphol, was zeer geïnteresseerd om dit product als eerste uit te testen vertelt Jan.

Onafhankelijk laten toetsen

Security manager Bas Elskamp van LFS vertelt waarom deze workshop hem zo aansprak: “Ik hoorde hierover tijdens de opleiding Security Manager Luchtvracht bij Special Cargo. Binnen LFS doen wij veel aan beveiligingsbewaking en wij hebben het gevoel de zaken goed voor elkaar te hebben. Daarom leek het ons een goede manier om onze interne verwachtingen onafhankelijk te laten toetsen.”

Drie organisatielagen

Gelukkig werden onze verwachtingen door de workshop bevestigd, vervolgt hij: “De resultaten waren zeer positief! Het is fijn het effect te zien van de acties die we intern al genomen hadden. Special Cargo heeft de resultaten gemeten binnen drie lagen in de organisatie: het management, de operationele afdelingen en het warehouse. In het algemeen zat iedereen mooi op één lijn. Dat vinden wij ook belangrijk, zodat we gezamenlijk naar één doelstelling of ambitie toe kunnen werken. Maar uit de feedback zijn ook goede ideeën gekomen voor verdere acties, bijvoorbeeld zorgen dat de maatregelen voor operationele medewerkers logisch en eenvoudig uitvoerbaar zijn.”

Kwaliteit omhoog

Wat is de waarde van de workshop voor LFS? “In de eerste plaats krijgen we zo een goed overzicht van de beveiligingscultuur binnen ons bedrijf. Daarnaast kan ik hiermee ook een goede vergelijking maken tussen de verschillende lagen en afdelingen. Zo kun je als bedrijf goed zien waar en met welke onderwerpen je aan de slag moet om verbetering aan te brengen en daarmee de kwaliteit van je dienstverlening verhogen. En ook niet onbelangrijk: het is ook fijn de zekerheid te hebben (meer dan) volledig te voldoen aan de wettelijke vereisten voor een geregistreerd bedrijf. Ik kan het zeker aanraden aan andere bedrijven binnen de luchtvracht”, aldus Bas.

Veiligheid als gemeenschappelijk belang

Ook voor Special Cargo was de pilot heel nuttig, vindt Jan: “Op basis hiervan kunnen wij de workshop verder aanscherpen. De vragen kunnen hier en daar eenvoudiger gesteld worden, zodat iedereen binnen een bepaalde organisatie dezelfde interpretatie heeft. Het is ons gemeenschappelijk belang de burgerluchtvaart veilig te houden, en gelukkig onderkent LFS dat ook.”

Ook voor andere sectoren

Is de nieuwe adviesdienst alleen voor de beveiliging burgerluchtvaart, of is hij ook geschikt voor andere sectoren – bijvoorbeeld logistiek rond gevaarlijke stoffen? “Zeer zeker, het probleem van insider threat is generiek. In deze tijd kunnen eigenlijk alle bedrijven hun voordeel doen met deze analyse.” Ben je dan verplicht het hele pakket – inclusief analyse en workshop – af te nemen? “Nee”, zegt Jan, “Special Cargo kan ook alleen de meting te doen, en de resultaten weergeven in een zogenoemd spinnenweb. Dan kun je als klant zelf de resultaten analyseren en er conclusies aan verbinden.”

Ook geïnteresseerd?

Ben jij ook geregistreerd entiteit voor luchtvracht? Dan is een goede beveiligingscultuur een must! Wil jij weten wat de Workshop Beveiligingscultuur voor jouw bedrijf kan doen? Neem contact op via Sales@specialcargo.nl of 085 – 7922885.

Beveiligingscultuur
Jan de Bruijn en Bas Elskamp: “De pilot was heel nuttig voor LFS én Special Cargo. LFS weet nu met welke verbeterpunten ze aan de slag moet. En Special Cargo kan op basis van de pilot de workshop verder aanscherpen. Het is ons gemeenschappelijk belang de burgerluchtvaart veilig te houden.”

Meer interessante artikelen

Wijzigingen wetgeving 2025 in zicht

Redactie
6 december, 2024
2,5 minuten leestijd
Niet gecategoriseerd, Nieuws

Nieuwe trainingslocatie Special Cargo College: RDM Werf

Redactie
6 december, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws

NIPV publiceert Verkenning veilige grootschalige opslag lithiumbatterijen

Redactie
12 september, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opslag
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy | Privacy (College)