Droogijs en re-icing

Droogijs is een veelgebruikt middel in de logistieke sector om bederfelijke waren en medische producten onderweg gekoeld te houden. Special Cargo is dé specialist in Nederland op het gebied van droogijs. Waarom? Niet alleen gebruiken wij droogijs voor het verpakken van jouw zendingen, we leveren ook droogijs direct aan onze klanten én bieden kennis en informatie over dit zeer functionele maar ook gevaarlijke koelingsmateriaal.

Voor een gegarandeerd koel transport

Medicijnen, bederfelijke voedingswaren en bloemen: er zijn legio producten die gekoeld bewaard moeten worden om te voorkomen dat ze bederven. Dit geldt dus ook tijdens het transport. Daarvoor is droogijs een beproefd koelmiddel. Bij Special Cargo Services Schiphol en Europoort wordt dit dagelijks gebruikt om goederen tijdens opslag en transport op temperatuur te houden. Zo hebben wij in coronatijd een record aan droogijs verkocht voor het wereldwijde transport van coronavaccins. En als je wilt, komen onze Dangerous Goods experts hiervoor bij jou op locatie.

Eenvoudig online droogijs bestellen

Je kunt ook droogijs bestellen bij Special Cargo Services, via het online bestelformulier. Wij leveren dit in verschillende formaten: korrels, blokken of plakken. Zo kun jij zelf ervoor zorgen dat je goederen gekoeld vervoerd worden. Of misschien pas jij droogijs wel op een andere manier toe: voor het maken van cocktails (in de horeca), het reinigen van machines (in de industrie), of het creëren van rookgordijnen (in de theaterwereld). Als jij je bestelling geplaatst hebt, gaan onze experts direct aan de slag om te zorgen dat jouw droogijs op de afgesproken tijd wordt geleverd of klaarstaat om af te halen. Uiteraard in de gewenste hoeveelheid en voorzien van de juiste verpakking en etikettering.

Re-icen

Een speciale service die wij leveren, is het ‘re-icen’ van verpakkingen. Dit is het aanvullen van het droogijs op het moment dat er tijdens het transport te veel droogijs verdampt is. Bijvoorbeeld als het buiten erg warm is of de reis langer duurde dan gepland. Dan loopt de temperatuur in de verpakking op en dreigen de gekoelde waren hun houdbaarheid verliezen. Dat moet voorkomen worden! Eén telefoontje en onze experts zijn al met een lading droogijs naar je onderweg. We openen de verpakking en vullen deze weer helemaal op met vers droogijs. Zo worden de goederen opnieuw gekoeld en blijven hun eigenschappen behouden.
Eén telefoontje en onze experts zijn al met een lading droogijs naar je onderweg.

Datalogger

Maar hoe weet je dat de temperatuur in de verpakking oploopt? Door de datalogger. Dit is een apparaatje dat gedurende langere tijd de temperatuur, vochtigheid en andere omstandigheden registreert. Wij leveren dit apparaat en het is bij jou op kantoor uit te lezen via de computer. We hebben ook opdrachtgevers die standaard hun bederfelijke waar laten re-icen op het moment dat de zending in Nederland aankomt. Voor alle zekerheid!

De risico’s van droogijs

Bij het werken met droogijs is wel voorzichtigheid geboden, want er kleven ook risico’s aan. Droogijs is in feite bevroren CO2. Blootstelling hieraan kent verschillende gevaren: verstikking, bevriezing en drukopbouw (met mogelijk een ontploffing tot gevolg). Daarom zijn er speciale regels voor het vervoer en de opslag ervan.

Arbowet

Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verplicht hun personeel hiertegen te beschermen, door werknemers bewust te maken van de gevaren. Artikel 5 van de Arbowet stelt dat werkzaamheden die een risico kunnen vormen voor werknemers, opgenomen moeten zijn in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. En dat een werkgever stappen moet ondernemen om bestaande risico’s zo klein mogelijk te maken.

E-learning droogijs

Voor dat doel heeft onze opleidingstak Special Cargo College de e-learning ‘Veilig werken met droogijs’ ontwikkeld. Deze is bedoeld voor alle medewerkers die in aanraking komen met droogijs. Ingewikkeld? Helemaal niet. In 1 à 2 uur leer je hoe je veilig met deze gevaarlijke stof kunt werken. En als werkgever geef je zo invulling aan goed werkgeverschap.

De voordelen van droogijs bij Special Cargo

  • Het is duurzaam: honderd procent schoon
  • Sublimatie is minder dan tien procent, wat kostenbesparing oplevert
  • Zeer geschikt als koeling: het is drie keer zo koud als (regulier) waterijs
  • Het is een natuurlijk product en niet schadelijk voor het milieu
  • Het laat geen vocht of andere resten achter
  • Het is niet brandbaar en niet giftig
  • Het is vrij van bacteriën

Heb je nog vragen?

Neem contact op met onze Accountmanagers voor meer informatie over onze dienstverlening en activiteiten.

© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy