Verzendklaar maken

Het vervoeren van gevaarlijke stoffen door de lucht, over het water en over de weg vraagt heel wat kennis en deskundigheid. Die vind je bij Special Cargo Services. Op onze vestigingen op Schiphol, in de Europoort en in IJmuiden staan onze Dangerous Goods experts klaar om jouw lading ‘verzendklaar’ te maken. Dat wil zeggen: klaar voor het (vervolg)transport, volgens de geldende voorschriften. Of het nu gaat om verpakking, etikettering of documentatie: alles moet tot in de puntjes verzorgd en honderd procent veilig zijn.

Jouw lading veilig en compleet op transport

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bestaat strenge internationale regelgeving: IATA voor luchtvervoer, ADR voor wegvervoer en IMDG voor zeevaart. Alle DG-experts van Special Cargo Services zijn opgeleid om zendingen volledig conform deze regelgeving te verwerken. Alle gevarenklassen komen daarbij voorbij: van radioactieve stoffen voor medische toepassingen tot lithiumbatterijen voor de auto-industrie tot geur- en smaakstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij is Special Cargo Services ISO 9001:2015-gecertificeerd en beschikken wij over de AEO-status, die jaarlijks getoetst wordt door de douane.

Zending controleren

Hoe gaat verzendklaar maken in zijn werk? Een chauffeur meldt zich bij ons loket. Onze mensen lossen de lading en zetten deze in een van onze warehouses. Meteen controleert een van onze specialisten de zending: klopt het vervoersdocument, is het verpakkingsmateriaal correct en intact, klopt de etikettering van de binnen- en de buitenverpakking, is de segregatie (scheiden van bepaalde gevaarlijke stoffen) correct toegepast? Soms moet de zending ook klaargemaakt worden voor een andere modaliteit, bijvoorbeeld van weg- naar luchtvervoer of van zee- naar wegvervoer.

Ompakken of omgieten

Als de verpakking niet aan de voorschriften voldoet, gaan onze specialisten de verpakking vervangen. In het geval van verpakte gevaarlijke stoffen, heet dat ‘ompakken’. In het geval van vloeibare gevaarlijke stoffen gaat het om ‘omgieten’. De DG-expert doet dit in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte en draagt de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het omgieten van vloeibare gevaarlijke stoffen doet de DG-expert in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte met de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen

UN-verpakkingen

Special Cargo Services beschikt over legio mogelijkheden in verpakkingen. Van een kleine doos voor een inhoud tot 3,5 kg tot enorme kisten, en van jerrycans tot ibc’s. Als de wetgeving dit voorschrijft, zijn deze verpakkingsmaterialen ‘UN-gekeurd’: ze voldoen aan de internationale voorschriften van de Verenigde Naties. Dan hebben ze een valtest doorstaan, zijn uitermate stevig en afgestemd op de lading die erin zit.

Etikettering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij een incident is het belangrijk dat de hulpdiensten meteen kunnen zien welke stoffen in de zending zitten. Correcte etikettering van de lading is dan ook cruciaal. Hiervoor moeten de stoffen in de zending correct ingedeeld oftewel geclassificeerd zijn. Dit gebeurt aan de hand van de gevarenklasse en andere kenmerken, zoals brandbaarheid of giftigheid. Het is echt een precisieklusje, waar onze DG-specialisten hun hand niet voor omdraaien. En ook hier geldt weer: mochten er verkeerde etiketten op de zending zijn aangebracht, dan hebben wij alle etiketten beschikbaar ter vervanging.

Documenteren

Een transport van gevaarlijke stoffen moet altijd voorzien zijn van de juiste (vervoers)documenten. Per zending en per modaliteit kunnen die verschillen. Zo vraagt het ADR minimaal om een vervoersdocument, IATA om een Shipper’s Declaration en IMDG om een Dangerous Goods Declaration, allemaal in een formeel vastgelegd formaat. Special Cargo heeft alle benodigde documenten beschikbaar.

E-erkenning

Om al deze activiteiten uit te mogen voeren voor luchttransport, heb je als bedrijf een erkenning nodig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als je die niet hebt, geen probleem: Special Cargo kan dit werk van je overnemen. Wij beschikken over een zogenoemde E-erkenning. Dit betekent dat we de juridische aansprakelijkheid van de afzender kunnen overnemen en alle handelingen mogen verrichten om een zending klaar te maken voor vervoer door de lucht.

Verzendklaar maken op locatie

Het verzendklaar maken van gevaarlijke lading doen wij op onze vestigingen op Schiphol, in IJmuiden en in de Europoort. In overleg kunnen wij dit ook bij jou op locatie doen. We kunnen de zending ook bij de agent of luchtvaartmaatschappij aanbieden. Zo zorgen wij altijd en overal voor een veilig transport van al jouw gevaarlijke goederen.

Ook voor training

Het verzendklaar maken van gevaarlijke stoffen voor transport vereist de nodige kennis en opleiding. Ook daarvoor kun je terecht bij Special Cargo. Onze opleidingstak Special Cargo College verzorgt alle mogelijke cursussen en trainingen over het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht, over de weg en over zee. Zo zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers aan alle opleidingsvoorschriften voldoen en op de hoogte zijn van de regels en procedures. Alles vertrouwd in één hand: wel zo makkelijk en efficiënt!

Neem contact op

Wil jij weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem even contact op!

Heb je nog vragen?

Neem contact op met onze Accountmanagers voor meer informatie over onze dienstverlening en activiteiten.

© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy