E-erkenninghouder

Wil jouw bedrijf gevaarlijke stoffen verzenden door de lucht, dan heb je daarvoor een erkenning nodig van de overheid. Heb je die niet: geen nood, Special Cargo kan je de zorgen uit handen nemen. Wij beschikken over een E-erkenning, waarmee we de volledige juridische aansprakelijkheid kunnen overnemen van jou als afzender. Deskundig, proactief en altijd veiligheidsbewust.

Wij zorgen voor jouw luchtvervoer van gevaarlijke stoffen

De E-erkenning wordt toegekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is bedoeld voor organisaties die gespecialiseerd zijn in het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht. Zoals Special Cargo Services. De E-erkenning geeft de bevoegdheid om in opdracht van een andere partij op te treden als afzender en verpakker van gevaarlijke stoffen.

Zorg- en controleplicht

Als E-erkenninghouder hebben wij een zorg- en controleplicht. Dit betekent dat wij ervoor zorgen dat de luchtvrachtzending voldoet aan de technische voorschriften van ICAO/IATA en dat de vervoersdocumentatie in overeenstemming is met de zending. Verder zorgen wij dat de lading correct is verpakt en geëtiketteerd. En natuurlijk controleren wij de zending op afwijkingen en eventuele schade.

Ook als er iets fout gaat…

Het komt weleens voor dat onze Dangerous Goods experts signaleren dat een zending niet (meer) conform de regelgeving is. De verpakking is bijvoorbeeld beschadigd. Dan zullen we deze repareren of waar nodig de lading ompakken in een nieuwe, UN-gekeurde verpakking. Zo komt hij weer tiptop klaar te staan voor het (vervolg)transport.
Als de verpakking beschadigd is, repareren wij deze of doen we de lading in een nieuwe, UN-gekeurde verpakking

Andere erkenningen

Naast de E-erkenning kent de Nederlandse overheid verschillende andere erkenningen voor luchtvervoer van gevaarlijke stoffen. Deze hangen samen met de rol van organisaties in het logistieke proces:

  1. voor afzenders
  2. voor expediteurs-luchtvrachtagenten
  3. voor grondafhandelaren
  4. voor logistieke dienstverleners
  5. voor organisaties die gespecialiseerd zijn in het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht

Wil of moet je een dergelijke erkenning aanvragen? Onze opleidingstak Special Cargo College kan daarbij ondersteuning bieden.

Opleidingen IATA CBTA

Ook bij opleidingen voor vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht speelt dit erkenningensysteem een belangrijke rol. Op 1 juli 2023 is namelijk in Nederland een nieuwe trainingsmethodiek ingevoerd: het Competency-Based Learning & Assessment (CBTA) van luchtvaartorganisatie IATA. Heeft jouw bedrijf een A-, B-, C-, D- of E-erkenning? Dan moeten jouw werknemers ook getraind worden volgens de CBTA-methode. Dat kan ook bij Special Cargo College!
Wil je eerst meer weten over deze trainingsmethodiek, dan kun je de gratis whitepaper ‘IATA CBTA-trainen in luchtvervoer gevaarlijke stoffen: wat, waarom en hoe?’ ontvangen (via het formulier onder aan het artikel).

Kennismaken?

Behalve over de E-erkenning beschikt Special Cargo Services over de volgende certificaten: AEO-S, ISO 9001:2015 en VIHB. Wil je eens kennismaken met Special Cargo als E-erkenninghouder en/of opleidingsinstituut? Neem even contact op!

Heb je nog vragen?

Neem contact op met onze Accountmanagers voor meer informatie over onze dienstverlening en activiteiten.

© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy