Droogijs bestellen

Special Cargo Services is dé specialist in Nederland op het gebied van droogijs. Niet alleen gebruiken we droogijs voor het verpakken van jouw zendingen, ook kunnen we dit koelmateriaal direct aan jou leveren. Je haalt het op onze vestiging in Oude Meer op, of we brengen het bij jou op locatie.

Special Cargo Services levert droogijs in verschillende formaten: in korrels, blokken of plakken. We kunnen ook jouw zending re-icen. Als er tijdens jouw transport te veel droogijs verdampt is en de lading dreigt op te warmen, komen wij bij jou op locatie om het droogijs aan te vullen.

Bestellen gaat snel en makkelijk via het onderstaande online bestelformulier. Heb je vragen over je bestelling of een spoedlevering nodig, dan kun je contact met ons opnemen: 020 655 6262.

  1. Contactgegevens
  2. Afleveradres
  3. Bestelling

  Douanestatus
  CXT-1

  Wilt u dozen bij ons afnemen
  Ja*Nee, ik neem mijn eigen dozen mee.
  *)De kosten van deze dozen zijn €14,80 per stuk en er gaat 25 kilo in.

  Afleveren of ophalen?
  Afleveren in overlegOphalen in overleg

  Wat is uw voorkeursdatum voor afleveren of ophalen?

  Bij het verzenden van deze bestelling gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring.
  *) Let op! UN 1845 Droogijs laad en vervoer je in een geventileerd voertuig en in een van de bestuurder gescheiden compartiment. Risico op verstikking!

  De voordelen van droogijs

  Droogijs heeft verschillende unieke eigenschappen die het een interessant product maken voor verschillende toepassingen. In de farmacie wordt het gebruikt voor het koelen van de vaccins, de horeca gebruikt het voor het maken van cocktails en in de industrie wordt droogijs gebruikt om grote machines schoon te maken. Heel fijne droogijs korrels kunnen worden gebruikt om mee te zandstralen; zo maak je je materiaal uitstekend schoon, zonder dat je daar een restproduct aan overhoudt.

  Droogijs heeft de volgende voordelen:

  • zeer geschikt als koelmiddel, omdat het drie keer zo koud is als (regulier) waterijs
  • een natuurlijk product en niet schadelijk voor het milieu
  • laat geen vocht of andere resten achter
  • heeft geen geur of smaak
  • is niet brandbaar en niet giftig
  • vrij van bacteriën
  • vereist geen kosten om te onderhouden.

  Wat is droogijs?

  Droogijs is CO2 (koolstofdioxide) in vaste vorm. Het heeft een temperatuur van -79° Celsius. Daarmee is droogijs drie keer kouder dan ijs op basis van bevroren water. Het wordt gemaakt door CO2 onder hoge druk af te koelen totdat het vloeibaar wordt. Als de druk wordt verminderd, ontstaat droogijs.

  In normale toestand is droogijs een soort sneeuw, daarom wordt het ook wel koolzuursneeuw genoemd. Om het beter te vervoeren, opslaan of gebruiken, wordt het samengeperst tot blokken of korrels.

  Je moet droogijs (CO2) niet verwarren met vloeibare stikstof (N). Beide kunnen worden gebruikt als koelmiddel, maar de een komt in vaste vorm en de ander is vloeibaar. Bovendien is vloeibare stikstof veel kouder dan droogijs met een temperatuur van -196º Celsius.

  Sublimeren

  Zodra droogijs opwarmt, begint het te verdampen. Dit proces wordt sublimeren genoemd. Anders dan bij normaal ijs blijft er dan geen water achter, maar gas. CO2 verliest dan zijn vaste vorm en komt als gas weer vrij in de lucht. Sublimeren kan daarom gevaarlijk zijn zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Het proces van sublimeren gaat onophoudelijk door als het eenmaal begonnen is. Met speciale maatregelen is dit proces af te remmen.

  De risico’s van droogijs

  Droogijs biedt veel verschillende voordelen, maar het is tevens een gevaarlijk product. Daarom moet je er voorzichtig en verstandig mee omgaan.

  Extreme kou

  Droogijs is ten eerste gevaarlijk vanwege de extreem lage temperatuur van het materiaal. Het is daarmee schadelijk voor de blote huid bij directe aanraking en kan zelfs brandwonden veroorzaken. Daarom mag het nooit zonder beschermende kleding of gereedschap worden behandeld.

  Verstikkingsrisico

  Je moet niet vergeten dat droogijs koolstofdioxide is, dat als gas schadelijk is voor de gezondheid. Bij verdampen komt dit gas vrij en met name in slecht geventileerde ruimtes kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat het zuurstof verdrijft en tot verstikking kan leiden.

  Explosiegevaar

  Evenals CO2 in gasvorm is droogijs niet brandbaar of explosief. Toch is er explosiegevaar als het verdampt en het vrijgekomen gas geen uitweg heeft. Door de opbouw van het gas kan het knallen of kan de container scheuren. Om die reden mag het nooit luchtdicht worden bewaard.

  Veilig werken met droogijs

  Werken met droogijs brengt allerlei risico’s voor werknemers met zich mee. Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verplicht hun personeel hiertegen te beschermen door werknemers bewust te maken van de gevaren. Voor dat doel heeft Special Cargo de e-learning ‘Veilig werken met droogijs’ ontwikkeld. Ingewikkeld? Helemaal niet. In 1 à 2 uur leer je met deze gevaarlijke stof te werken. Deze e-learning is zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar. Zo geef je als werkgever invulling aan goed werkgeverschap.

  Droogijs vervoeren en opslaan

  Vanwege de gevaren van droogijs zijn er regels omtrent het vervoer en de opslag ervan. Houd hier dus rekening mee en neem de juiste maatregelen om aan de regels te voldoen:

  • Verpakkingen moeten zeer lage temperaturen kunnen weerstaan, het vrijkomen van gas verhinderen en het opbouwen van druk voorkomen.
  • Verpakkingen moeten duidelijk zichtbaar en leesbaar gekenmerkt zijn met het UN-nummer, ADR-stofnaam en hoe het wordt toegepast (‘als koelmiddel’ of ‘als conditioneringsmiddel’).
  • Voertuigen en containers die droogijs vervoeren moeten een speciaal waarschuwingsteken dragen dat eenvoudig te zien is door mensen die het openen of willen betreden.
  • Gebruik de taal van het land van afzending voor opschriften op verpakkingen, voertuigen en containers en informatie in het vervoerdocument. Bij een andere taal dan Frans, Duits of Engels moet het ook in deze drie talen. Dit is niet nodig bij vervoer binnen Nederland, waar Nederlands voldoende is.
  • Onverpakt droogijs moet minimaal 30 millimeter gescheiden zijn van het metaal van de transporteenheid. Dit kan met hout of ander materiaal met een lage warmtegeleiding.

  Verschillende manieren om droogijs te gebruiken

  Droogijs is breed toe te passen op veel verschillende manieren. Koelen is natuurlijk een veelgebruikte toepassing, maar er is meer mogelijk.

  Koeling

  IJs is sinds jaar en dag populair voor het koelen van producten. Droogijs biedt dezelfde voordelen als ijs, maar is veel kouder. Dankzij de zeer lage temperatuur conserveer je gemakkelijk allerlei producten. Dit zijn bijvoorbeeld voedselwaren zoals vlees, zuivel of groenten en substanties in laboratoria, maar ook (corona)vaccins kunnen uitstekend op temperatuur worden gehouden met droogijs.

  Bijkomende voordelen van het gebruik van droogijs voor koeling zijn het feit dat het simpelweg verdampt en niet smelt zoals ijs en dat je eenvoudig producten zeer koud kan houden zonder gebruik van zware en dure apparatuur. Het is dus ook ideaal voor transport.

  Entertainment

  In de entertainmentindustrie wordt droogijs veel gebruikt bij het creëren van een rookeffect. Bij het sublimeren, oftewel verdampen, van droogijs komt er koolstofdioxide vrij. Door het dus aan bijvoorbeeld heet water toe te voegen versnel je dit proces en is er een opvallende rookontwikkeling.

  Het gas ziet er uit als mist, geurt niet en laat geen resten achter. CO2 is zwaarder dan lucht, dus de rook blijft altijd laag bij de grond. Houd er altijd rekening mee dat de ruimte waarin je het gebruikt groot genoeg is en voldoende uitgangen biedt waar het gas naartoe kan om verstikking te voorkomen.

  Horeca

  Behalve koeling biedt droogijs ook mogelijkheden bij de bereiding en presentatie van gerechten en dranken. Vooral voor cocktails is het populair, omdat het rookeffect de drankjes een extra bijzondere ervaring geeft. Hiervoor worden speciale mistysticks gebruikt, houders die voorkomen dat droogijs in de cocktail zelf kan komen.

  Koks die gespecialiseerd zijn in moleculair koken, maken ook gebruik van droogijs in de keuken. Dit wordt ook wel cryogeen koken genoemd, ontwikkeld door chef-kok Heston Blumenthal, gerenommeerd om zijn experimentele gerechten. Vis- en zeevruchten kunnen bijvoorbeeld worden gegaard door het boven droogijs te houden.

  Droogijsstralen

  Droogijsstralen is een effectieve en milieuvriendelijke methode om oppervlakken te reinigen. Hierbij straal je onder hoge druk korrels droogijs, die sublimeren als ze het oppervlak raken. De combinatie van de lage temperatuur, de kracht van de inslag en het verdampen verwijdert effectief vuilresten.

  Het sterke verschil in temperatuur veroorzaakt namelijk scheurtjes in het vuil. Als de droogijs korrels worden omgezet in gas, creëren deze vervolgens zeer kleine explosies, doordat het gas 800 keer groter is in volume dan de korrel. Die plotselinge toename in volume ‘duwt’ vuil als het ware van het oppervlak.

  In vergelijking tot stralen met grit of zand is droogijsstralen bijzonder milieuvriendelijk, omdat het geen sporen achterlaat. Bovendien is het een zachte reinigingstechniek die de ondergrond verder intact laat. Het is daarom ideaal om muren of grote machines in de industrie veilig te reinigen.

  Jouw droogijs bestellen bij Special Cargo Services

  Het bestellen van droogijs doe je het best bij een betrouwbare partij. Special Cargo Services is expert op het gebied van het opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Wij zorgen dat jouw levering op de afgesproken tijd wordt geleverd in de regio Schiphol of klaarstaat voor afhalen. Daarbij zorgen we dat de juiste maatregelen op het gebied van verpakking en etikettering al zijn getroffen.

  Droogijs kopen in verschillende formaten en hoeveelheden

  Je kunt bij Special Cargo Services droogijs kopen in verschillende formaten en hoeveelheden. Zo leveren wij het in korrels, blokken of plakken. We leveren binnen 24 uur en voor de regio Schiphol geldt zelfs: in de ochtend besteld, dan staat jouw bestelling in de middag klaar op onze vestiging aan de Brequetlaan. Wil je het afgeleverd hebben bij jouw bedrijf, dan is dat ook geen enkel probleem.

  Bij ons kun je droogijs bestellen vanaf 25 kilo, maar 50, 100 of 200 kilo kan bijvoorbeeld ook. Als je het droogijs voorverpakt bestelt, komt het in dozen per 25 kilo en/of statiegeld-bakken voor meer dan 200 kilo. Geef bij het bestellen jouw gewenste hoeveelheid aan ons door. Houd er rekening mee dat sublimeren onophoudelijk doorgaat, dus bestel zo kort mogelijk voor gebruik en bestel niet te weinig.

  Veelgestelde vragen

  Waar kun je droogijs kopen?

  Droogijs kan je online bij verschillende partijen kopen. Bestel je het bij Special Cargo Services, dan weet je zeker dat jouw bestelling goed aankomt en voldoet aan de geldende veiligheidsrichtlijnen. Je kunt bij ons kiezen uit korrels, blokken en plakken en kleine hoeveelheden (vanaf 10 kilo) of zeer grote hoeveelheden.

  Hoe koud is droogijs?

  Droogijs heeft een temperatuur van -79° Celsius. Daarmee is het drie keer zo koud als normaal ijs (op basis van water).

  Hoe lang blijft droogijs koud?

  Droogijs warmt onder normale omstandigheden voortdurend op. Bij kamertemperatuur verdampt 1 kilo droogijs ongeveer in 24 uur. In een geïsoleerde container kun je de omgevingstemperatuur vanzelfsprekend laag houden.

  Is droogijs gevaarlijk?

  Vanwege de extreem lage temperatuur is het gevaarlijk om droogijs direct aan te raken. Gebruik daarom altijd handschoenen of speciaal gereedschap om het te hanteren. Daarnaast komt er bij het sublimeren (verdampen) koolstofdioxide vrij, wat kan leiden tot verstikking of een explosie als het gas niet weg kan komen.

  Waar kun je droogijs voor gebruiken?

  Je kunt droogijs voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Het is geschikt om onder andere voedsel of vaccins te koelen, om rook te maken voor entertainment of voor cocktails, en je kunt oppervlakken schoonmaken door de korrels te stralen.

  Heb je nog vragen?

  Neem contact op met onze Accountmanagers voor meer informatie over onze dienstverlening en activiteiten.

  © Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy