Veilig en deskundig aan het werk met een cursus Gevaarlijke Stoffen van Special Cargo

Is jouw bedrijf betrokken bij de logistiek rond gevaarlijke stoffen? Dan weet jij als geen ander: dit werk brengt risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Daarom moeten jouw medewerkers die hierbij betrokken zijn, aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Special Cargo onderkent het belang hiervan: werken met gevaarlijke stoffen moet veilig gebeuren, altijd en overal. Daarom hebben wij een uitgebreid trainingsaanbod ontwikkeld, van e-learnings Bewustwording tot de tweejarige opleiding tot Dangerous Goods Professional.

Deskundig opleiden

Het van het grootste belang dat medewerkers die betrokken zijn bij opslag, verpakken en transport van gevaarlijk stoffen, op de hoogte zijn van de gevaren en risico’s hiervan. Maar vooral ook: de veiligheidsmaatregelen kunnen toepassen om die risico’s tot een minimum te beperken. Daar doen wij het voor, als Special Cargo College: om jouw medewerkers hierin deskundig en proactief op te leiden. Wij verzorgen trainingen – klassikaal, online en incompany – voor allerlei soorten functies in de logistiek van gevaarlijke stoffen, en voor alle modaliteiten (lucht-, weg-, spoor- en zeevervoer en binnenvaart).

Verplichte cursussen

De meeste van die trainingen worden vanuit de overheid verplicht om bepaald werk te mogen doen. Een chauffeur die gevaarlijke stoffen vervoert, moet bijvoorbeeld een ADR-certificaat op zak hebben. Daarvoor biedt Special Cargo verschillende soorten cursussen aan, afhankelijk van welke stoffen je precies vervoert. En medewerkers die zich bezighouden met luchtvervoer van gevaarlijke stoffen, moeten conform de IATA-regelgeving getraind worden.

Maar ook de cursus Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen kan invulling geven aan een verplichting. In ondernemingen waar meer dan 2500 kg gevaarlijke stoffen (kunnen) worden opgeslagen, moet een vakbekwame medewerker aanwezig zijn die hierop toeziet. Veel bedrijven weten dat (nog) niet, maar dit is een voorschrift uit de PGS 15.

En tot slot de Veiligheidsadviseur: ook dat is een functionaris die benoemd moet zijn bij alle bedrijven die gevaarlijke stoffen verpakken, laden, vullen, lossen of vervoeren. Een veiligheidsadviseur kun je overigens ook bij Special Cargo inhuren.

In ondernemingen waar meer dan 2500 kg gevaarlijke stoffen (kunnen) worden opgeslagen, moet een vakbekwame medewerker aanwezig zijn die hierop toeziet. De cursus VBGS kan hierin voorzien.

Spilfunctie

Naast de verplichte cursussen zijn er ook trainingen die medewerkers volgen om een bepaalde rol of functie in de organisatie te kunnen vervullen. Bijvoorbeeld Dangerous Goods Professional, een unieke, zeer brede veiligheidsopleiding. Als je die opleiding gevolgd hebt, kun je een spilfunctie vervullen in de organisatie: tussen werkvloer en management, maar ook tussen organisatie en overheid en bevoegd gezag. Een ander voorbeeld is de e-learning ‘Veilig werken met droogijs’. Met deze training geef je als werkgever invulling aan goed werkgeverschap en voldoe je aan de Arbo-verplichtingen om risico’s (in dit geval van droogijs) zo klein mogelijk te houden.

Waarom Special Cargo?

Welke cursus je ook volgt: een training bij Special Cargo College gaat nét dat stapje verder. Onze docenten en trainers hebben allemaal hun eigen expertise, vanuit zowel theorie als praktijk. Niet voor niets krijgen wij op Klantenvertellen een prachtig rapportcijfer. De docenten laten jou zien wat de relevante wet- en regelgeving betekent voor jouw werk, hoe je die moet toepassen. En waarom. Dat doen ze in de vorm van allerlei spellen, opdrachten en cases. Dus niks achterover leunen, maar doen! Ben je er klaar voor?

© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy