Opleiding Dangerous Goods Professional

Het is een van onze paradepaardjes: de 2-jarige opleiding Dangerous Goods Professional (DGP). In 2020 is Special Cargo College begonnen met deze zeer brede opleiding rond gevaarlijke stoffen. Kernwoord binnen deze opleiding: veiligheid. Werken met gevaarlijke stoffen moet, altijd en overal, veilig gebeuren, zo vinden wij. Vandaar ons besluit om, naast alle gespecialiseerde trainingen die wij aanbieden, een allesomvattende veiligheidsopleiding in het leven te roepen.

Heel brede doelgroep

De eerste lichting deelnemers rondde de opleiding af voor de zomer van 2022, en in september van dat jaar begon de tweede groep deelnemers. Cursusleider en docent Cor Schaatsbergen: “Bedrijven realiseren zich dat vaak niet, maar deze opleiding is echt geschikt voor een heel brede doelgroep. Eigenlijk iedereen die zich wil verdiepen in veiligheid rond gevaarlijke stoffen binnen zijn bedrijf. Dus bijvoorbeeld HSE-managers, veiligheidskundigen en veiligheidsadviseurs. Of mensen die dat willen worden.”
“Ook de onderwerpen die aan bod komen, zijn heel breed”, vult mede-cursusleider en docent Jannie van Vliet aan. “IMDG, ADR, IATA, BHV, EHBO, lading zekeren, gasmeten, toegepaste chemie en PGS 15: alles wat met gevaarlijke stoffen en veiligheid te maken heeft, komt voorbij.”

Brug slaan

Wie de opleiding gevolgd heeft, mag zich dan ook allround ‘Dangerous Goods Professional’ (DGP’er) noemen. Je kunt een brug slaan tussen werkvloer en management en als gesprekspartner aan tafel zitten bij overheid, zakelijke markt en bevoegd gezag. “Dat klopt”, zegt Ilse Hendriksen, die deelnemer is in deze tweede editie. “Ik heb er dagelijks profijt van, in mijn werk als adviseur. De docenten hebben een enorme kennis en staan altijd voor je klaar met raad en daad.” Ook cursist Martijn van der Veer is heel blij met alle kennis die hij opdoet: “Het is heel nuttig dat de DGP-opleiding zo breed is. In mijn werk doe ik inspecties gevaarlijke stoffen op allerlei verschillende plaatsen, van schepen tot opslagloodsen. Zo ben ik altijd goed voorbereid, waar ik ook kom.”

Kijfhoek

De DGP-opleiding is destijds op verzoek van de branche opgezet en wordt nu ook in samenwerking daarmee vormgegeven. Enkele betrokken organisaties: het ministerie van Defensie, de DCMR, politie, rederijen, de VVA en andere bedrijven. Ook brengen de deelnemers bedrijfsbezoeken aan bedrijven, om de onderwerpen vanuit de praktijk te belichten, vertelt Cor. “Zo gaan we onder meer naar rangeerterrein Kijfhoek, waar ProRail vertelt over incidentenbestrijding bij spoorvervoer. Ook zijn we op bezoek geweest op een werf, om te zien hoe een binnenvaartschip dat gevaarlijke stoffen vervoert in elkaar zit. Dit soort bezoeken biedt veel meerwaarde bij alle onderwerpen die in de klas behandeld worden.”

Wouter van Duin, Dangerous Goods Professional: “Als je als professional in dit vakgebied verder wilt, dan raad ik de DGP zeker aan”

Portfolio

Na de evaluatie van de eerste editie van de opleiding is besloten één onderdeel te laten vallen: de scriptie. “Dit leverde bij sommige deelnemers te veel stress op. Daarom hebben we dit vervangen door het opbouwen van een portfolio: een verzameling van praktijkopdrachten waarmee je kunt laten zien wat je allemaal gedaan en geleerd hebt tijdens de opleiding. Heel nuttig en leuk om aan te werken”, legt Jannie uit.

Hechte club

De cursusgroep krijgt twee jaar iedere maandag les in Spijkenisse of op locatie. De cursisten trekken dus twee jaar lang samen op en worden een hechte club. “Zo leren ze ook van elkaar, en niet alleen van de docenten en gastdocenten. Op dit moment hebben we deelnemers uit de advieswereld, van de politie, defensie, opslag- en logistieke bedrijven. Een mooie mix”, vertelt Jannie. Wouter van Duin, die inmiddels de titel Dangerous Goods Professional mag voeren, beaamt dit: “Door de diverse achtergronden van de cursisten en het veelzijdige van het lesmateriaal, leer je over alle facetten van vervoer, behandelen en opslaan van gevaarlijke stoffen. Kortom, als je als professional in dit vakgebied verder wilt, dan raad ik de DGP zeker aan.”

© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy