De vraag naar opslag van lithiumbatterijen groeit gestaag, en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Natuurlijk worden deze zoveel mogelijk uitgesloten door wet- en regelgeving. Zo heeft de richtlijn PGS 37-2 betrekking op opslag van lithiumbatterijen in opslagvoorzieningen tot 2500 m2. In de praktijk is er echter vaak sprake van grotere opslagvoorzieningen. Daarom heeft het NIPV onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de batterijenopslag in grotere ruimtes (ook) veilig(er) te maken. Special Cargo verwelkomt het rapport.
Vanuit wet- en regelgeving kan voor de opslag van lithiumbatterijen verwezen worden naar de richtlijn ‘PGS 37-2 – Lithiumhoudende energiedragers: Opslag’. Deze richtlijn heeft onder andere betrekking op middelgrote opslagvoorzieningen met brandcompartimenten tot 2500 m2. In de praktijk gaat het echter vaak om grotere opslagvoorzieningen. De PGS 37-2 gaat wel in op grotere opslagvoorzieningen maar dan met een showroom met brandcompartimenten tussen de 2500 en 10.000 m² en grote buitenopslagterreinen. Hier ontstaat een vacuüm als het gaat om grotere opslagvoorzieningen dan 2500 m².
Ontvang de PGS 37-2 whitepaper
Te klein
Het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) heeft een onderzoeksrapport uitgebracht over opslag van lithiumbatterijen in compartimenten groter dan 2500 m2, onder de titel ‘Verkenning mogelijke maatregelen bij de opslag van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten groter dan 2500 m²’. Brandcompartimenten tot 2500 m2 worden vaak als te klein beschouwd door de logistieke sector. De onderzoeksvraag luidde dan ook: “Is het mogelijk de brandveiligheid van opslag van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten groter dan 2500 m² te vergroten?”
Maatwerk
Het onderzoek verkent extra veiligheidsmaatregelen voor grotere opslagruimtes. Risico’s zoals thermal runaway en brand vormen een bedreiging. Uit het onderzoek komen elf maatregelen naar voren die kunnen bijdragen aan veiligere opslag boven 2500 m2, gebaseerd op bestaande wetgeving en casestudies. Deze maatregelen zijn gecategoriseerd in bouwkundige, installatietechnische en organisatorische (BIO) maatregelen. Bij elke maatregel staat vermeld wat de relatie is met de PGS 37-2. Ze richten zich op het voorkomen of verkleinen van de kans dat brand uitbreekt of zich uitbreidt, op bestrijdingsmogelijkheden, en bieden richting aan bevoegd gezag voor maatwerkoplossingen.
Ondersteunende maatregelen
Daarnaast benoemt het rapport drie ondersteunende repressieve maatregelen. Die zijn bedoeld om een positieve bijdrage te leveren aan het veilig uithalen van lithium-ion-energiedragers. De maatregelen geven een verdere invulling aan het noodplan, in de vorm van het dragen van ademlucht door het personeel, gebruikmaken van beschermende materialen, en het op tijd ingrijpen binnen de sproeitijd van het brandblussysteem.
Handvatten
Bij brandcompartimenten groter dan 2500 m2 is maatwerk van toepassing. In veel gevallen is óók een vergunning vanuit de Omgevingswet nodig. Dit kan erg complex zijn, dus handvatten en ondersteuning zijn zeker welkom, zo vindt Special Cargo. Wij staan dan ook positief tegenover maatregelen die de praktijk van veilige opslag dichterbij kunnen brengen.
Het rapport waagt zich niet aan absolute afspraken over de haalbaarheid van de maatregelen. Er blijken wel degelijk mogelijkheden te zijn, maar iedere opslag boven 2500 m2 zal altijd maatwerk moeten worden, gericht op de specifieke situatie en omstandigheden van de opslag.
Meer informatie?
Hoe kun je als bedrijf met lithiumbatterijen in opslag aan deze complexe regels voldoen? Als kennisinstituut op het gebied van gevaarlijke stoffen ondersteunt Special Cargo je daarbij, met informatie, advies, opleidingen en in de logistieke operatie. Voor cursussen PGS 37-2 bekijk je ons opleidingsaanbod. En wil je eerst weten wat de PGS 37-2 voor jouw bedrijf gaat betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.