Wat is IATA?

Redactie
1 september, 2023
2,5 minuten leestijd
IATA

In de wereld van luchtvaarttransport kan je niet om de IATA heen. Deze internationale luchtvaartorganisatie ondersteunt luchtvaartactiviteiten en helpt bij het formuleren van beleid voor de luchtvaartindustrie. Voor het behandelen, verzenden en vervoeren van vrachten per vliegtuig moet je als bedrijf aan de veiligheidseisen van de IATA voldoen en over de juiste luchtvrachtdocumenten beschikken. Daarnaast moeten medewerkers in de luchtvaart over de juiste IATA-certificeringen beschikken.

Als gevaarlijke stoffen specialist met jarenlange ervaring in de luchtvaartindustrie weet Special Cargo exact wat er komt kijken bij werken volgens de IATA-richtlijnen voor vervoer van gevaarlijke stoffen. Met zowel ondersteuning en advies als opleidingen helpen wij organisaties om hieraan te voldoen.

De achtergrond van IATA

De International Air Transport Association, oftewel IATA, werd in 1945 opgericht in Havana, Cuba. Het hoofdkantoor is gevestigd in Montreal, Canada.

IATA vertegenwoordigt bijna 300 luchtvaartmaatschappijen uit 120 landen, waarmee deze organisatie naar eigen zeggen 83% van totale vliegverkeer vertegenwoordigt. De missie van IATA is om veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid in de luchtvaartindustrie te bevorderen met (veiligheids)standaarden en regelgeving.

Wat doet IATA?

IATA zet zich op verschillende manieren in om de luchtvaartveiligheid en -efficiëntie te verbeteren. De organisatie houdt zich onder andere met de volgende taken bezig:

  • Vertegenwoordiging van luchtvaartmaatschappijen
  • Ontwikkeling van veiligheidsnormen
  • Standaardisering van luchtvrachtdocumenten en procedures
  • Opleidingen voor functies in de luchtvaart en luchtvrachtveiligheid

IATA en ICAO

Voor het opstellen van veiligheidseisen en procedures werkt de IATA als brancheorganisatie nauw samen met de ICAO, de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties. Met zijn grote aandeel in de luchtvaartindustrie is de IATA een belangrijke sparringpartner van de ICAO en mede verantwoordelijk voor het bepalen van luchtvaartstandaarden.

IATA’s impact op de wereldwijde luchtvaartindustrie

Doordat de IATA honderden luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, drukt de organisatie onvermijdelijk zijn stempel op de handel door de lucht. De IATA heeft richtlijnen opgesteld die de veiligheid en efficiëntie moeten garanderen. Als het gaat om vervoer van gevaarlijke stoffen, is een belangrijk handboek de Dangerous Goods Regulations (DGR), dat als de basis dient voor procedures en opleidingen voor het werken met gevaarlijke stoffen in de luchtvaartindustrie.

IATA-certificering

Voor een veilige en correcte afhandeling van luchtvracht, moet iedereen die werkzaam is binnen de luchtvaartindustrie over de juiste IATA-certificaten beschikken. Hiervoor moet je opleidingen volgen, aan de hand van de relevante richtlijnen van de IATA.

IATA-cursussen

Special Cargo College biedt een groot aantal IATA-cursussen aan, in het bijzonder voor luchtvervoer van gevaarlijke goederen. Maar ook voor andere belangrijke taken in de luchtvaartindustrie hebben wij passende cursussen, zoals Medewerker Luchtvracht en Controleur Luchtvracht.

IATA CBTA

Sinds kort zijn de cursussen aan de hand van de IATA DGR meer competentiegericht. Volgens de nieuwe trainingsmethode van IATA, CBTA (Competency Based Training & Assessment) genaamd, wordt meer aandacht besteed aan de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden binnen een functie. Daardoor zijn de cursussen relevanter en meer praktijkgericht.
Special Cargo is als eerste opleider in Nederland IATA CBTA geaccrediteerd. Je bent dan ook van harte welkom om de nieuwe competentiegerichte IATA-trainingen bij ons te volgen. Ga naar ons cursusaanbod om de verschillende trainingen te zien en jou of je werknemers hiervoor in te schrijven.

IATA-codes

Waar de IATA ook om bekend staat, zijn de zogenoemde IATA-codes, die alomtegenwoordig zijn in de wereldwijde luchtvaartindustrie. IATA-codes worden gebruikt om luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en vluchten te identificeren. Op die manier dienen ze om de efficiëntie en veiligheid in de luchtvaartindustrie te verhogen. Lees meer over IATA-codes in dit artikel op onze site, waarin wij uitleggen hoe ze zijn opgebouwd en een aantal voorbeelden geven.

Ondersteuning nodig bij het behandelen, verpakken en vervoeren van luchtvracht met gevaarlijke stoffen?

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw bedrijf alles op orde heeft voor een veilig en correct transport van gevaarlijke goederen door de lucht, dan is Special Cargo jou graag van dienst. Met onze expertise en meer dan 25 jaar ervaring kunnen wij je ondersteunen bij het behandelen, verpakken en documenteren conform de richtlijnen van de IATA DGR. Zo hoef je zelf niet stil te staan bij de complexe regelgeving; onze professionals zien erop toe dat alles goed en veilig verloopt.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy