Heftruck-/reachtrucktrainingen: hoe selecteer je de opleider met de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

Het behalen van een heftruck- en/of reachtruckcertificaat is een essentiële stap voor medewerkers die een carrière in de logistieke en transportsector willen beginnen of voortzetten. Er zijn in Nederland vele aanbieders van heftruck- en reachtrucktrainingen. Maar je zoekt natuurlijk een opleidingsinstituut dat bij jouw wensen aansluit, vooral in prijs-kwaliteitverhouding. Waar moet je dan aan denken, wat zijn de kosten, en waar kun verder je op letten bij het selecteren van een goed opleidingsinstituut?

Een vakkundig opgeleide heftruck/reachtruckchauffeur is een onmisbare schakel in de veiligheid in een magazijn of warehouse, zo vinden wij bij Special Cargo en BLOM opleidingen. Met veiligheid en deskundigheid als onze kernwaarden willen we ook de wereld van intern transport verbeteren, en een goede opleiding levert daaraan een enorme bijdrage. Dat zie je terug in de trainingen die toonaangevende opleider BLOM opleidingen samen met ons verzorgt: een breed scala aan kwalitatieve cursussen voor intern transport, met moderne en functionele trainingsfaciliteiten, door vakbekwame instructeurs. Er is altijd wel een trainingslocatie in de buurt!

Negen beoordelingscriteria

Voor je trainingen zoek je natuurlijk een opleider die bij jouw bedrijf past. Een goede opleider biedt niet alleen hoogwaardige trainingen, maar ook een omgeving waarin de deelnemers hun vaardigheden optimaal kunnen ontwikkelen. Samen met BLOM hebben wij negen punten opgesteld waarop je een opleiding kunt beoordelen.

 1. Kwaliteit van de instructeurs

Een goede opleider heeft ervaren en gecertificeerde instructeurs die zowel theoretische kennis als praktische ervaring hebben. Ze moeten in staat zijn om complexe concepten duidelijk uit te leggen en praktijkvoorbeelden te geven die relevant zijn voor de werkplek van de deelnemers. Bij Blom opleidingen volgen de instructeurs een op maat opleidingsprogramma; bovendien zijn zij in het bezit van BHV, VCA, VOG en hebben papieren voor operationeel of middelbaar veiligheidskundige (OVK of MVK). Je tref bij ons dus altijd een ervaren en gecertificeerde instructeur.

 1. Moderne trainingsfaciliteiten

State-of-the-art trainingsfaciliteiten zijn belangrijk voor een effectieve opleiding. Dit omvat moderne heftrucks en reachtrucks, simulatieomgevingen, en veilige oefenruimtes. Goede opleiders investeren continu in hun faciliteiten, om ervoor te zorgen dat de deelnemers trainen met apparatuur die representatief is voor hun praktijk. BLOM opleidingen heeft 23 trainingslocaties verspreid over Nederland, specifiek ingericht voor deze trainingen.

 1. Erkenning en certificering opleidingsinstituut

Goede opleidingsinstituten hebben een Cedeo-erkenning en zijn ISO 9001-gecertificeerd. Voor de Cedeo-erkenning moeten ze elke twee jaar een nieuw klanttevredenheidsonderzoek met positief resultaat afsluiten. Dat wil zeggen dat minimaal tachtig procent van de klanten ‘tevreden of zeer tevreden’ is. De ISO 9001-certificering geeft aan dat een bedrijf in staat is om te voldoen aan de wet- en regelgeving én de eisen van de organisatie zelf. BLOM opleidingen beschikt over de Cedeo-erkenning, is ISO 9001-gecertificeerd en partner de Code Gezond en Veilig Magazijn.

 1. Flexibele trainingsopties

Flexibiliteit in trainingsopties is een ander kenmerk van een goede opleider. Dit kan variëren van verschillende cursuslengtes en -tijden tot de mogelijkheid om trainingen op locatie te verzorgen, en van verschillende combinatietrainingen tot een ruime keuze uit trainingslocaties. Bij Special Cargo/BLOM opleidingen vind je het allemaal. En heb je een specifieke wens, neem even contact met ons op.

 1. Brede cursusinhoud

Een uitgebreide cursusinhoud, die zowel de theoretische als praktische aspecten van het werken met een heftruck of reachtruck dekt, is essentieel. Dit omvat ook veiligheidsvoorschriften, operationele procedures, en onderhoud van de apparatuur. Een goed gestructureerde cursus zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op zowel het examen als de dagelijkse praktijk.

 1. Intensiteit trainingen

Tijdens de training moet je voldoende aandacht krijgen van de instructeur. Afhankelijk van de ruimte en grootte van de locatie, is maximaal twee cursisten per heftruck gebruikelijk bij BLOM. Op die manier houdt de instructeur goed overzicht en kan hij de cursisten goed begeleiden. Daarnaast moet je als cursist ‘uren maken’ op de truck. Is er bijvoorbeeld maar één heftruck beschikbaar voor vijf cursisten? Dan kun je ervan uitgaan dat er te weinig tijd is om een goede basis neer te leggen voor het besturen van een heftruck. Ook bij het examen moet je als cursist in staat zijn verschillende vaardigheden te tonen. Wij gaan uit van minimaal vier praktijkopdrachten. Denk hierbij aan pallets uit een stelling halen, een hellingproef, slalom rijden en een pallet in een container plaatsen.

Om de heftruck goed te leren besturen, moet je als cursist ‘uren maken’ op truck

 1. Ondersteuning na certificering

Een goede opleider biedt ook ondersteuning na het behalen van het certificaat, zoals herhalingscursussen en bijscholing. Dit helpt om de vaardigheden van de werknemers up-to-date te houden en zorgt ervoor dat ze blijven voldoen aan de wettelijke vereisten. Daarvoor ben je bij Special Cargo/BLOM opleidingen aan het goede adres: wij bieden zowel beginners- als gevorderdentrainingen én herhalingen en combinatietrainingen.

 1. Werken met een opleidingsportaal

In ons opleidingsportaal Special Cargo Online boek je (als manager) gemakkelijk een training voor je medewerkers. Wij houden voor je bij wanneer een certificaat bijna gaat verlopen (na vijf jaar dus) en sturen je een reminder voor het inschrijven voor de herhalingscursus. De behaalde certificaten zijn ook uit de portal te downloaden. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien welke andere cursussen jouw medewerkers gedaan hebben en/of nog moeten doen.

 1. Kosten

De kosten voor het behalen van een heftruckcertificaat kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de opleider, de duur van de cursus, en eventuele extra diensten zoals praktijktrainingen of herhalingscursussen. De volgende factoren kunnen hierbij een rol spelen:

Duur van de cursus. Korte intensieve cursussen van één dag zijn vaak duurder per uur dan langere cursussen, verspreid over meerdere dagen.

Opleider. Er zijn veel opleiders in Nederland, variërend van grote opleidingsinstituten tot kleinere gespecialiseerde aanbieders. Grotere instituten bieden vaak meer (combinatie)mogelijkheden.

Locatie. Trainingen op de eigen werkplek kunnen extra kosten met zich meebrengen voor het opzetten van de benodigde apparatuur en de reiskosten van de trainers.

Inclusief of exclusief examens. Sommige cursussen zijn inclusief examen- en certificeringskosten, terwijl andere deze apart in rekening brengen.

Onze cursussen

Bij Special Cargo/BLOM opleidingen duren de beginnerscursussen (heftruck en reachtruck) twee dagen. Wij richten ons op de krachtige combinatie van theorie en (vooral) praktijk. In de hele training staat veiligheid centraal: we wijzen cursisten op gevaren en leren ze om altijd goed om zich heen te kijken. Het besturen van de elektropallettruck en de stapelaar is een vast onderdeel van de cursus.

Voor de meer ervaren truckchauffeur, die echter nog geen certificaat behaald heeft, bieden we een eendaagse cursus voor gevorderden aan. Hierbij besteden we extra aandacht aan verkeerd aangeleerde handelingen. Je vergroot je behendigheid met speciale oefeningen en parcoursen. Ook deze cursus is inclusief elektropallettruck en stapelaar

De herhalingscursus duurt een halve dag en bevat speciale oefeningen om de huidige kennis van de heftruckchauffeur op te frissen. Er wordt extra veel aandacht besteed aan situaties die de heftruckchauffeur de afgelopen jaren in de praktijk is tegengekomen.

Onze prijzen

Onze trainingen voor de heftruck en de reachtruck hebben dezelfde opbouw en prijzen:

 • Basis Beginner: € 635,- ex btw, inclusief elektropallettruck en stapelaar, inclusief examen en certificaat
 • Basis Gevorderd: € 334,- ex btw, inclusief elektropallettruck en stapelaar, inclusief examen en certificaat
 • Herhaling: € 201,- ex btw, inclusief elektropallettruck en stapelaar, inclusief examen en certificaat

Geïnteresseerd?

Met Special Cargo/BLOM opleidingen BLOM opleidingen investeer je in kwaliteit en veiligheid. Je kunt erop vertrouwen dat je een training van hoge kwaliteit krijgt die je perfect voorbereidt op de praktijk van alledag in het magazijn. Ben je geïnteresseerd in een van onze heftruck-/reachtruckcursussen, ons bredere cursusaanbod of een advies over het best passende opleidingspakket? Ga naar ons cursusaanbod of neem even contact op.

Veelgestelde vragen

Kun je in één dag leren een heftruck of reachtruck goed en veilig te besturen?
Wij vinden van niet. Theorie en praktijk in één dag onder de knie krijgen is niet realistisch. Een goed opleidingsinstituut biedt in de beginnerscursus twee cursusdagen aan: (globaal) één voor de theorie en één voor de praktijk.

Hoe selecteer ik uit alle opleidingsinstituten de partij die het beste bij ons past?
Bekijk de bovenstaande negen punten, en maak op basis daarvan je keuze. Heb je vragen, neem dan contact op.

Wat kost het verlengen van een hef-/reachtruckcertificaat?
De herhalingscursus inclusief examen en certificaat kost € 201,- ex btw.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy