“Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck”

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws

Special Cargo College en BLOM opleidingen zetten samen in op veiligheid in magazijnen

 

Volgens de ‘Code voor Gezond en Veilig Magazijn’ zijn de meeste aanrijdingen in het magazijn het gevolg van slecht kijkgedrag. Door goed kijkgedrag aan te leren, verhogen bestuurders van heftrucks en reachtruck de veiligheid in magazijnen aanzienlijk. Met ‘veiligheid’ als kernwaarde bij al haar opleidingen is Special Cargo College de samenwerking aangegaan met BLOM opleidingen, om heftruck- en reachtruckcursussen aan te bieden, met focus op veiligheid. Via het opleidingsportaal Special Cargo Online reserveer je eenvoudig een training op een van de 22 trainingslocaties van BLOM opleidingen in Nederland.

De opleidingsinstituten Special Cargo College en BLOM opleidingen hebben de handen ineengeslagen om het intern transport in magazijnen en warehouses veiliger te maken, door middel van praktijkgerichte heftruck- en reachtrucktrainingen. Het belangrijkste speerpunt bij deze trainingen is ‘goed kijkgedrag’. Veel aanrijdingen worden veroorzaakt doordat de bestuurder van de truck een voetganger in het magazijn niet heeft gezien, zo stelt de ‘Code voor Gezond en Veilig Magazijn’. Dit is een in Nederland erkende code voor het verhogen van de veiligheid in magazijnen, geïnitieerd door verschillende partijen in de logistieke sector, waaronder BLOM opleidingen. Maarten Dullaert, directeur van BLOM opleidingen: “Bestuurders van hef- en reachtrucks moeten zich continu bewust zijn van de risico’s in hun werkomgeving. Dat leren wij ze aan met ‘goed kijkgedrag’: waar en hoe kijk je om je heen om altijd alert te zijn op wat er in de omgeving gebeurt?”

Kijkgedrag

Erik den Dikken, directeur van Special Cargo College: “Dit goede kijkgedrag bij het besturen van hef- en reachtrucks sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Special Cargo College. Deskundigheid en veiligheid staan in onze opleidingen altijd hoog in het vaandel. Onze samenwerking met BLOM Opleidingen stelt ons in staat om deze belangrijke vaardigheden breder aan te bieden aan onze logistieke klanten.”

Zelfvertrouwen

Naast kijkgedrag is ‘zelfvertrouwen’ de tweede pijler in het opleidingsprogramma van BLOM. Cursisten krijgen ruimschoots de gelegenheid om het nieuwe gedrag te oefenen, zodat dit geautomatiseerd wordt. Pas dan kunnen ze met zelfvertrouwen de hef- of reachtruck besturen. Met deze focus op kijkgedrag en zelfvertrouwen leren cursisten niet alleen bekwaam, maar ook veilig in hun werkomgeving te opereren.

Met de focus op kijkgedrag en zelfvertrouwen leren cursisten bekwaam én veilig in hun werkomgeving opereren

In de praktijk

Dankzij de samenwerking tussen Special Cargo en BLOM opleidingen kunnen klanten nu nóg meer logistieke trainingen via het opleidingsportaal Special Cargo Online regelen: naast transport en opslag gevaarlijke stoffen, beveiliging burgerluchtvaart, security, nu dus ook de heftruck- en/of reachtrucktraining. Deze zijn er in drie varianten: de beginners-, de gevorderden- en de herhalingscursus. Na goed gevolg zijn de certificaten – die vijf jaar geldig zijn – direct te downloaden vanuit de portal. Ruimschoots voordat dat het certificaat verloopt, ontvangt de klant een automatisch bericht dat het tijd wordt voor de herhalingscursus. BLOM opleidingen beschikt over 22 state-of-the-art trainingslocaties en gekwalificeerde instructeurs; de trainingen zijn praktijk-intensief en kennen ook praktijkgerichte examenopdrachten.

Niet verplicht, wel erkend

Het behalen van een heftruck-/reachtruckcertificaat is niet wettelijk verplicht. Vanuit veiligheidsperspectief betreuren Special Cargo en Blom opleidingen dat. Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor een ‘voldoende’ opleidingsniveau van de truckchauffeurs. Bij een werkgerelateerd ongeval, zoals een heftruckongeval, kunnen inspectie-instanties en verzekeringsmaatschappijen verlangen dat een bestuurder aantoonbaar bekwaam is. Dat kan een probleem zijn als er geen heftruck- of reachtruckcertificaat kan worden getoond. Ook kunnen werkgevers eisen dat medewerkers een certificaat behalen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Al met al is het heftruck-/reachtruckcertificaat het meest tastbare bewijs van bekwaamheid in het besturen van de heftruck of reachtruck. En erkend door het bedrijfsleven! Niet voor niets zijn hebben in de jaren negentig opleidingsinstituten en brancheorganisaties de certificaten in het leven geroepen. Alles ter bevordering van de veiligheid en efficiëntie op de werkvloer!

Maarten Dullaert en Erik den Dikken: “Vanuit veiligheidsperspectief is het te betreuren dat het heftruck- en het reachtruckcertificaat niet verplicht zijn.”

 

 

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy