ADR examen… iedereen kan het halen

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
ADR Opleidingen

Iedereen met een gezond verstand kan het ADR-examen in 1 keer halen, al zal de een er meer moeite voor moeten doen dan de ander.

Leren van de gevarenklassen

Vooral het leren van de basiskennis van het ADR, de gevarenklassen, is een soms moeilijk te nemen drempel. Na ruim 25 jaar ervaring in het lesgeven in deze materie weet ik dat het vermogen om de nummers en de namen van de gevarenklassen te leren een graadmeter is om te beoordelen of iemand het ADR-examen kan halen. Iemand die er te lang over doet om de klassen te leren loopt een achterstand op die tijdens de korte duur van de cursus vaak moeilijk is in te halen.

Hoe voorkom je een leerachterstand?

Je kunt voorkomen dat je een leerachterstand oploopt door de gevarenklassen al te leren vóórdat de cursus begint. In de cursusuitnodiging geef ik dit als huiswerk aan mijn cursisten op. Lukt het de cursisten niet de namen en de nummers van de gevarenklassen en de Gevaarsetiketten te leren vóór de aanvang van de cursus, dan adviseer ik de cursus uit te stellen of te annuleren.

De rode draad

Tijdens de eerste cursusdag wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende soorten stoffen en de klassen waarin deze zijn ingedeeld. In de vervolglessen worden de aan de klassen gerelateerde voorschriften behandeld. Je zult begrijpen dat een groot deel van de vervolglessen aan je voorbijgaan als je deze basiskennis niet beheerst. De gevarenklassen vormen immers de rode draad in de ADR-cursus en komen in vrijwel alle onderwerpen weer terug.

Verdeel je energie

Als je tijdens de cursus vrijwel alle energie moet stoppen in het leren van dit, weliswaar belangrijk, maar uiteindelijk maar relatief klein onderdeel van de leerstof, zul je een groot deel van de cursus missen en dit zal ook te merken zijn in de examenresultaten.

Examenresultaten

Ook al zijn tijdens de lessen enkele honderden examenvragen behandeld, tijdens de examens is een foutje vaak (te) snel gemaakt. Uit de uitslagformulieren valt vaak op te maken dat, als je de fouten in de gevaarseigenschappen en preventieve maatregelen buiten beschouwing zou laten, vrijwel iedereen zou kunnen slagen.

Advies:

Leer dus die klassen van tevoren, dan zul je vrijwel zeker slagen.

Meer interessante artikelen

Definieer beleid voor beveiligingscultuur met onze nieuwe adviesdienst 'Assessment Beveiligingscultuur'

Redactie
20 mei, 2024
2,5 minuten leestijd
Niet gecategoriseerd, Security

De externe veiligheidsadviseur kan het verschil maken

Redactie
18 april, 2024
2,5 minuten leestijd
ADR, Gevaarlijke stoffen

Spaanse documentatie bij luchtvracht naar Argentinië niet (meer) verplicht

Redactie
16 april, 2024
2,5 minuten leestijd
IATA, Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy