Alles over IATA-codes

Redactie
15 juli, 2023
2,5 minuten leestijd
IATA

IATA-codes zijn essentieel en alomtegenwoordig in de luchtvaartindustrie. Iedere vlucht en luchthaven heeft een eigen code, waar deze direct aan te herkennen is. Deze codes zijn gestandaardiseerd en worden wereldwijd erkend. Dit betekent dat een IATA-code voor iedereen dezelfde betekenis zal hebben, wat het verwerken van vluchtinformatie aanzienlijk soepeler laat verlopen en de kans op misverstanden uitsluit. Of je nu als passagier op zoek bent naar jouw vlucht, of als expediteur jouw belangrijke zending in de gaten wilt houden, IATA-codes maken het gemakkelijk.

Wat is een IATA code?

IATA-codes zijn unieke codes die wereldwijd worden toegekend door de International Air Transport Association (IATA). Deze codes zijn ontworpen om vluchten, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen snel en eenduidig te identificeren.
Luchthavens krijgen een drieletterige code, zoals “AMS” voor Amsterdam Schiphol Airport. Luchtvaartmaatschappijen krijgen doorgaans een tweeletterige code, zoals ‘KL’ voor KLM Royal Dutch Airlines en ‘BA’ voor British Airways. Deze codes zijn te vinden op tickets, bagagelabels, vluchtroosters en in boekingssystemen.

De impact van IATA-codes op de luchtvaart

IATA-codes zijn essentieel voor de efficiënte werking van de wereldwijde luchtvaart. De heldere en gestandaardiseerde identificatie van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen zorgt voor duidelijkheid in onder meer:

  • Vluchtplanning
  • Boekingssystemen
  • Bagageafhandeling
  • Het volgen van zendingen

Zonder deze uniforme codering zouden we veel vaker te maken krijgen met verwarring en operationele fouten, met vertragingen, gemiste vluchten, vrachten die niet aankomen of veiligheidsproblemen tot gevolg.

Hoe zijn IATA-codes opgebouwd?

Om te begrijpen hoe een IATA-code voor een vlucht is opgebouwd, moet je onderscheid maken tussen codes voor passagiersvluchten en voor luchtvrachtzendingen.

Identificatie passagiersvluchten

Een code van een passagiersvlucht is als volgt opgebouwd: XX-XXXX. Hierbij staan de eerste twee tekens voor de luchtvaartmaatschappij, bijvoorbeeld KL voor KLM, en de andere tekens (maximaal vier) voor het unieke vluchtnummer. Een voorbeeld van een IATA-code zou dus KL 1201 kunnen zijn. Deze code vind je terug op tickets, instapkaarten en andere reisdocumenten en je kunt aan de hand van de code snel de status van een vlucht vinden, op het vliegveld of online.

Ook belangrijk: codes voor luchtvrachtzendingen

Voor luchtvrachttransport werkt het anders met de codes. Voor alle betrokken partijen bij een zending, van expediteur naar vervoerder tot ontvanger, moet de vracht duidelijk herkenbaar zijn voor een efficiënte verwerking ervan en voor een soepele en overzichtelijke administratie. Daarom wordt er voor luchtvrachtzendingen gewerkt met speciale codes, zoals het Air Waybill Number, dat allereerst terug te vinden is op de luchtvrachtbrief. Daarnaast zijn er universele afkortingen voor verschillende soorten vrachten. Bijvoorbeeld gevaarlijke vrachten of goederen die om een andere reden een speciale behandeling vereisen, zoals bederfelijke of breekbare voorwerpen.

Voorbeelden van IATA-codes

Identificatie luchthavens

Iedere luchthaven heeft zijn eigen IATA-code, die het mogelijk maakt om vertrek en aankomst efficiënt en gestandaardiseerd te noteren. Deze codes bestaan uit drie letters, vaak een afkorting van de naam van de luchthaven. De IATA-code voor Amsterdam Schiphol is bijvoorbeeld ‘AMS’, voor Rotterdam The Hague Airport is het ‘RTM’ en voor London Heathrow ‘LHR’. Dit zijn de officiële IATA-luchthavencodes van twintig van de belangrijkste luchthavens ter wereld.

Luchthaven Land IATA-code
1 Hartsfield-Jackson Atlanta International USA ATL
2 Beijing Capital International Airport China PEK
3 Chicago O’Hare Airport USA ORD
4 London Heathrow Verenigd Koninkrijk LHR
5 Haneda Airport Japan HND
6 Los Angeles International USA LAX
7 Paris-Charles de Gaulle Airport Frankrijk CDG
8 Dallas-Ft Worth International USA DFW
9 Frankfurt Airport Duitsland FRA
10 Denver International USA DEN
11 Hong Kong International Airport Hong Kong HKG
12 Adolfo Suarez Madrid-Barajas Spanje MAD
13 Dubai International Airport Verenigde Arabische Emiraten DXB
14 John F. Kennedy International USA JFK
15 Amsterdam-Schiphol Nederland AMS
16 Soekarno-Hatta International Airport Indonesië CGK
17 Suvarnabhumi Airport Thailand BKK
18 Singapore Changi International Airport Singapore SIN
19 Guangzhou Baiyun International Airport China CAN
20 Pudong International Airport China PVG

Luchtvaartmaatschappijcodes

Dit zijn de IATA-codes van twintig van de grootste luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappij Land IATA-code
1 Delta Air Lines Verenigde Staten DL
2 American Airlines Group Verenigde Staten AA
3 United Airlines Holdings Verenigde Staten UA
4 Lufthansa Group Duitsland LH
5 Air France-KLM Frankrijk/Nederland AF/KL
6 Southwest Airlines Verenigde Staten WN
7 International Airlines Group VK/Spanje BA/IB
8 Turkish Airlines Turkije TK
9 China Southern Airlines China CZ
10 Air Canada Canada AC
11 Ryanair Ierland FR
12 Emirates Verenigde Arabische Emiraten EK
13 Qatar Airways Qatar QR
14 China Eastern Airlines China MU
15 Air China China CA
16 Aeroflot Rusland SU
17 Indigo India 6E
18 Hainan Airlines China HU
19 JetBlue Verenigde Staten B6
20 Alaska Airlines Verenigde Staten AS

IATA-code vinden

Ben je op zoek naar de IATA code van een specifieke luchthaven of luchtvaartmaatschappij die niet in bovenstaande lijst staat? Via de zoekmodule van de IATA vind je eenvoudig de officiële code die eraan verbonden is.

Jouw gevaarlijke vracht goed en veilig verwerkt? Laat Special Cargo je helpen

Wil je dat een zending met gevaarlijke stoffen goed wordt verwerkt, behandeld en ontvangen van begin tot eind, dan moet je zorg dragen voor de juiste labels, verpakkingen en documentatie.

Dat is echter geen eenvoudige opgave, omdat je met veel zaken en regels rekening moet houden. Zeker in het geval van gevaarlijke stoffen geldt er strenge regelgeving waar je aan moet voldoen. Special Cargo Services kan je hierbij volledig ontzorgen. Wij maken jouw vracht volledig volgens de IATA-regels gereed voor verzending. Onze ervaren medewerkers weten precies wat er moet gebeuren en wij beschikken over alle vereiste certificeringen.

Wil je ook ontzorgd worden? Lees dan meer over onze services of neem direct contact met ons op.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy