Definieer beleid voor beveiligingscultuur met onze nieuwe adviesdienst ‘Assessment Beveiligingscultuur’

Redactie
20 mei, 2024
2,5 minuten leestijd
Niet gecategoriseerd Security

Volgens de Wet Luchtvaart zijn bedrijven in de Beveiliging Burgerluchtvaart verplicht jaarlijks een assessment uit te voeren om de heersende beveiligingscultuur binnen hun bedrijf te meten. Met de uitkomsten moeten zij beleid opstellen om beveiliging (en veiligheid) te verbeteren. Ter ondersteuning van het bedrijfsleven heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een vragenlijst beveiligingscultuur ontworpen. Met hulp van Special Cargo implementeer je deze eenvoudig en correct in je organisatie.

De richtlijnen van de NCTV zijn niet direct en eenvoudig toepasbaar in organisaties. Daarom heeft Special Cargo deze instructie en vragenlijst ‘vertaald’ naar 45 duidelijke en eenduidige vragen, die voor iedereen binnen organisaties goed te begrijpen zijn. Met dit format leg je snel en super-eenvoudig de basis voor een goede beveiligingscultuur binnen je organisatie.

Onze adviesdienst bestaat uit twee varianten:

  • Quickscan Beveiligingscultuur: vragenlijst en rapportage over meerdere afdelingen
  • Workshop Beveiligingscultuur: gedurende één dagdeel zoomen we met een uitgebreide rapportage in op de data, om te begrijpen wat er per afdeling en organisatiebreed onder de collega’s speelt.

Voor wie?

Het jaarlijkse assessment rond beveiligingscultuur is verplicht voor Erkend Agenten, Bekende Afzenders Luchtvracht, Erkend Leveranciers Vluchtbenodigdheden en Bekend Leveranciers Luchthavenbenodigdheden. De Koninklijke Marechaussee en de luchthavens controleren hierop. Daarnaast is ons assessment een interessant hulpmiddel voor ieder logistiek bedrijf dat zijn interne veiligheid als een kernwaarde ziet.

Waarom deze adviesdienst?

  • Je krijgt zicht op de verschillende subculturen in jouw organisatie.
  • Onbesproken en onzichtbare kenmerken die het gedrag in je organisatie bepalen worden zichtbaar.
  • De workshop helpt om de data te interpreteren en hier de benodigde informatie uit te halen.
  • Levert een sterk fundament voor beleid ter verbetering van de beveiligingscultuur.
  • Met de juiste informatie voer je de juiste gesprekken met je medewerkers.
  • Het assessment is een goede basis voor dialoog met de Koninklijke Marechaussee.
  • Je voldoet aan de jaarlijkse assessment-verplichting.

Wil jij weten wat onze adviesdienst kan betekenen voor jouw bedrijf? Download vrijblijvend onze visual ‘Beveiligingscultuur Stappenplan’.

Twee varianten

Special Cargo biedt twee varianten van de adviesdienst. Het volledige Assessment omvat de Quickscan Beveiligingscultuur, de Rapportage en de Workshop Beveiligingscultuur. In de workshop gaan we met de data aan het werk, en onze uitgebreide rapportage helpt ons daarbij. Ons uitgangspunt is altijd: de informatie achter de data is belangrijk! We doen dit samen met collega’s uit jouw bedrijf, bijvoorbeeld de security manager en het management.

Je kunt er ook voor kiezen alleen de Quickscan Beveiligingscultuur uit te laten voeren. Aan de hand van QR-codes vullen jouw medewerkers  anoniem een vragenlijst (in het Nederlands of Engels) in. Dit kost ze ongeveer tien minuten. Je ontvangt de data gevisualiseerd in spin-diagrammen, voor de afdelingen die je hierbij wilt betrekken.

Quickscan of volledig Assessment?

Met het volledige Assessment – inclusief Workshop – krijgen we gezamenlijk een goede indruk van de beveiligingscultuur per afdeling. We voegen dit samen tot een totaalplaatje van de organisatie. Zo vormt het een sterk fundament voor het ontwikkelen van beleid gericht op een sterke beveiligingscultuur binnen jouw organisatie. En het borgen van dit beleid in het interne kwaliteitssysteem. Ook hierbij kan Special Cargo je terzijde staan, indien gewenst.

Je kunt ook kiezen voor (uitsluitend) de Quickscan. Daarmee heb je de ruwe data in handen, in de vorm van een ‘spinnenweb’ per afdeling. Het analyseren van de resultaten, het leggen van verbanden, en het trekken van conclusie wordt door jouw organisatie zelf gedaan.

Wil jij aan de slag met de verbetering van de beveiligingscultuur binnen jouw organisatie, maar weet je niet goed hoe? Neem even contact met ons op, wij staan klaar om je van een deskundige advies te voorzien.

Goed om te weten

Wist u dat UN/ICAO het jaar 2021 uitgeroepen heeft tot The Year of Security Culture?

“Het beste middel tegen ‘insider threat’ is een goede beveiligingscultuur in uw organisatie.”

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy