Dangerous Goods Professional – dé opleiding voor veiligheidsprofessionals met affiniteit met gevaarlijke stoffen

Redactie
21 februari, 2024
2 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen Opleidingen

Transport en opslag van gevaarlijke stoffen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vele bedrijven zijn betrokken bij de logistieke keten van deze stoffen, van chemische industrie tot logistiek dienstverleners, van verpakkingsbedrijven tot overheidsinstanties. Het veiligheidsbewustzijn voor mens en milieu is vaak heel groot in deze ondernemingen. Tegelijkertijd – of misschien wel juist daarom – geven ze aan behoefte te hebben aan een of meer allround specialisten op dit gebied. Sinds een aantal jaar is daar nu een oplossing voor ….

Als enige opleider in Nederland sluit Special Cargo College naadloos aan bij deze behoefte: in twee jaar tijd kunnen bedrijven en overheden hun medewerkers laten opleiden tot allround gevaarlijke stoffen-deskundige. Je wordt de spil in de organisatie op veiligheidsgebied, de motor achter veiligheidsprocedures, en gesprekspartner binnen en buiten de organisatie. Kortom: je wordt opgeleid tot Dangerous Goods Professional (DGP)!

Herken jij jezelf?

Als jij jezelf herkent in dit profiel:

  • Ben jij gedreven in jouw werk altijd de veiligheid te waarborgen, met name rond gevaarlijke stoffen?
  • Heb jij in je werk te maken met transport, opslag en/of gebruik van gevaarlijke stoffen en zou je je hierin breed willen ontwikkelen?
  • Ben jij geïnteresseerd in chemische veiligheid rond stoffen?
  • Combineer jij graag theoretische met praktische kennis?
  • Zou jij als spin in het web willen fungeren op veiligheidsgebied?

…. dan heb jij het zeker in je om Dangerous Goods Professional te worden!

 

Wat ga je leren?

Het opleidingsprogramma omvat een grote diversiteit aan onderwerpen. Een beknopte samenvatting:

  • wet & regelgeving vervoer van gevaarlijke stoffen (alle vervoerswijzen);
  • wet & regelgeving opslag van gevaarlijke stoffen;
  • wet & regelgeving arbeidsomstandigheden en beveiliging;
  • toegepaste chemie;
  • transportmiddelen;
  • Inco Terms en Douane;
  • taken van de veiligheidsadviseur;
  • verzekeringskwesties;
  • brand en calamiteiten, BHV/EHBO Gevaarlijke Stoffen, ongevallenanalyse;
  • gasmeten en ladingzekeren;
  • lithiumbatterijen, Klasse 1 en Klasse 7.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

De opleiding is tot stand gekomen met hulp van deskundigen uit het bedrijfsleven, brancheorganisaties en bevoegd gezag. De ontwikkeling van de opleiding was in handen van de docenten Cor Schaatsbergen en Jannie van Vliet, die ook de opleiding verzorgen. In onze visie moeten de onderwerpen in de opleiding zoveel mogelijk op elkaar aansluiten en in elkaar overgaan. Denk bijvoorbeeld aan multimodaal transport, waarbij ook opslag en werken met gevaarlijke stoffen komt kijken. Het één kun je niet los zien van het ander.

Klassikaal en zelfstudie

De opleiding tot DGP gaat uit van 73 contactdagen, verdeeld over twee jaar tijd. Op een vaste dag in de week vinden de klassikale lessen plaats, op onze trainingslocatie in Spijkenisse. Naast Cor en Jannie verzorgen deskundigen vanuit overheid en bedrijfsleven de lessen. Daarnaast organiseren we bedrijfsbezoeken, zodat je als deelnemer kunt kennismaken met de praktijk. Van de deelnemers wordt ook een stuk zelfstudie verwacht, gemiddeld zo’n 2 tot 4 uur per week.

Dangerous Goods Professional
DGP’ers van de lichting 2020-2022 krijgen praktijkles verpakken en etiketteren.

Lesmateriaal

Al het lesmateriaal – wetboeken, cursusboeken, hand-outs – ontvang je van Special Cargo College. Gedurende de lesdagen wordt er een gezamenlijke lunch verzorgd. Dit alles is bij de prijs inbegrepen.

Portfolio

De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van je portfolio. Dit is een bundeling van je praktijkopdrachten in de opleiding, waarmee je kunt laten zien wat je allemaal gedaan en geleerd hebt.

Cursusleider en docent Cor Schaatsbergen: “Bedrijven realiseren zich dat vaak niet, maar deze opleiding is echt geschikt voor een heel brede doelgroep. Eigenlijk iedereen die zich wil verdiepen in veiligheid en/of gevaarlijke stoffen binnen zijn bedrijf. Dus bijvoorbeeld HSE-managers, veiligheidskundigen en veiligheidsadviseurs. Of mensen die dat willen worden.”

Dangerous Goods Professional
Docent Cor Schaatsbergen aan het woord.

Toelatingscriteria

Beschik jij over de volgende kwalificaties?

–          mbo 4-niveau of gelijkwaardig werk- en denkniveau;

–          werkzaam met gevaarlijke stoffen of een aantoonbare affiniteit met gevaarlijke stoffen;

–          basiskennis van indeling van gevaarlijke stoffen;

–          basiskennis van de Engelse taal.

Dan ben je van harte welkom in de DGP-opleiding. Als je niet aan de kwalificaties voldoet, kun je (tegen sterk gereduceerd tarief) de basisopleiding Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen (VBGS) volgen. Deze wordt afgesloten met een examen afgenomen door het CBR/CCV. Neem vooral even contact op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Voor medewerkers met ambitie

De Dangerous Goods Professional is een opleiding voor mensen met ambitie en doorzettingsvermogen. Er wordt een (pro)actieve instelling van je verwacht: je bereidt de lessen voor, maakt (groeps)opdrachten, en blijft ‘bij de les’. En dat twee jaar lang. Daarvoor krijg je veel moois terug: een waardevolle titel die je veel kennis, ervaring en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie biedt.

Waar werken Dangerous Goods Professionals?

Vanwege het allround karakter van de opleiding vind je DGP’ers in vele bedrijfstakken: verladers, afzenders van gevaarlijke stoffen, rederijen, logistiek dienstverleners, cargadoors, expediteurs, ministeries, bevoegde gezagen en inspectiediensten. Kortom, alle organisaties die gevaarlijke stoffen vervoeren of opslaan, of werken met deze stoffen, óf die betrokken zijn bij beleid, handhaving en toezicht.
Binnen deze organisaties kunnen het allerlei functionarissen zijn die DGP’er worden. Bijvoorbeeld de veiligheidsadviseur, veiligheidskundige, QHSE-manager, logistiek manager, afdelingshoofd, beleidsmedewerker of de inspecteur. Eigenlijk iedereen die zich wil verdiepen in veiligheid en gevaarlijke stoffen.

Wat doe je als DGP’er?

Wie de opleiding met succes afgerond heeft, mag zich allround ‘Dangerous Goods Professional’ (DGP’er) noemen. Welke verantwoordelijkheden kunnen dan allemaal bij jou komen te liggen?

  • fungeren als spil op veiligheidsgebied, waar meerdere disciplines samenkomen;
  • een brug slaan tussen werkvloer en management;
  • namens je bedrijf als gesprekspartner optreden bij overheid, zakelijke markt en bevoegd gezag;
  • veiligheidsprocedures ontwikkelen en invoeren;
  • bij incidenten het voortouw nemen in de afhandeling;
  • het management adviseren in veiligheidskwesties.
Dangerous Goods Professional
DGP’er in opleiding hard aan het werk tijdens een van de lessen.

Andere voordelen

Naast deze mooie uitdagingen is er ook nog een aantal algemene voordelen te benoemen:

  • Tijdens de opleiding ontmoet je vakgenoten en kun je van elkaar(s) werkomgeving leren.
  • Je verbreedt je netwerk van veiligheidsprofessionals.
  • Je ontvangt het certificaat waarmee je de gewaardeerde titel Dangerous Goods Professional mag voeren.

Martijn van der Veer, DGP’er in de lichting 2022-2024: “Het is heel nuttig dat de DGP-opleiding zo breed is. In mijn werk doe ik inspecties gevaarlijke stoffen op allerlei verschillende plaatsen, van schepen tot opslagloodsen. Zo ben ik altijd goed voorbereid, waar ik ook kom.”

Certificering

De opleiding wordt tussentijds per module/cluster afgesloten, met een examen of een afsluitende opdracht. Na het afronden van de module vervoer gevaarlijke stoffen (ADR/RID/ADN) kun je ervoor kiezen ook het landelijk examen veiligheidsadviseur af te leggen bij het CBR/CCV.

Behaalde certificaten

Als je de opleiding Dangerous Goods Professional met goed gevolg afsluit, heb je in ieder geval de volgende certificaten behaald:

  • Dangerous Goods Professional (SCC)
  • IMDG uitgebreid (SCC)
  • IATA DGR (SCC is hiervoor geaccrediteerd door IL&T (Sender of Checker))
  • BHV/EHBO
  • Lading zekeren (SCC)
  • Gasmeten (NIKTA)
  • Toegepaste chemie (SCC)
  • Opslag PGS 15 (SCC)

Hercertificering

De certificering tot DGP’er is vijf jaar geldig. Er wordt een register van de uitgegeven certificaten bijgehouden.
Binnen die vijf jaar dien je een aantal (her)scholingspunten te behalen om je certificaat te verlengen met de volgende vijf jaar. Dit kan door het bijwonen van masterclasses of het herhalen van trainingen. Dit beslis je in overleg met Special Cargo College.

Trots op je titel!

Met het behalen van het certificaat mag je de waardevolle titel Dangerous Goods Professional voeren. Deze titel wordt beschermd en geaccrediteerd door Special Cargo Services Training & Consultancy. Met deze certificering heb je laten zien ambitieus en gedreven te zijn in jouw missie de veiligheid rond gevaarlijke stoffen te blijven waarborgen. Een echte gevaarlijke stoffen-specialist. Gefeliciteerd!

Cursusleider en docent Jannie van Vliet: “Een wijze uil is ooit een uilskuiken geweest. Met andere woorden: wijsheid komt met de jaren, door te blijven leren. Dat is zeker van toepassing op onze ambitieuze opleiding tot DGP’er.”

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de opleiding tot Dangerous Goods Professional? De opleiding duurt twee studiejaren, van september tot de zomer twee jaar later.

Hoeveel tijdsinvestering vraagt de opleiding? De contactdagen gecombineerd met zelfstudie nemen ongeveer 10 – 12 uur per week in beslag. Dit geldt niet voor de (landelijke) vakantieweken.

Wanneer start de volgende editie van de opleiding? Op 2 september 2024.

Moet ik zelf spullen aanschaffen voor de opleiding? Nee, alles wat je nodig hebt, wordt voor of tijdens de opleiding verschaft door Special Cargo College.

Wat kost de opleiding? De prijs is € 9950, exclusief BTW, inclusief alle relevante wet- en regelgevingen (ADR/RID/ADN/IATA/IMDG), alle andere lesmaterialen, en lunch op de lesdagen.

Wat als ik een of meer lesdagen niet kan bijwonen? Via je mede-studenten en de lesmaterialen houd je jezelf op de hoogte van de behandelde stof. Wij vragen een minimale aanwezigheid van 80 procent voor de klassikale lessen. In uitzonderlijke gevallen kunnen we hier in overleg van afwijken.

Meer weten?

Twijfel je nog of de opleiding tot Dangerous Goods Professional aansluit bij jouw verwachtingen of dat je over voldoende basiskennis beschikt? Neem even contact op via 085 – 7922885 of Sales@specialcargo.nl en wij geven je een afgewogen advies.

Meer interessante artikelen

De externe veiligheidsadviseur kan het verschil maken

Redactie
18 april, 2024
2 minuten leestijd
ADR, Gevaarlijke stoffen

Spaanse documentatie bij luchtvracht naar Argentinië niet (meer) verplicht

Redactie
16 april, 2024
2 minuten leestijd
IATA, Nieuws

'De veiligheid rond gevaarlijke stoffen geborgd met onze DG Professional'

Redactie
11 april, 2024
2 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Niet gecategoriseerd
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy