Goederen in douaneloods opslaan? Doe de check!

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen Opslag

Geïmporteerde goederen van buiten de Europese Unie opslaan zonder dat invoerrechten, accijnzen, heffingen of btw moeten worden afgedragen? Dat kan in een douaneloods – ook wel douane-entrepot genoemd. Ideaal. Veilig en in zorgvuldig beheer. Althans, daar ga je van uit. Maar, hoe weet je zeker dat de goederen daadwerkelijk in goede handen zijn? Doe vooraf de check!

Voordelen

Gebruik maken van een douaneloods is ideaal als nog niet duidelijk is welke bestemming de goederen krijgen óf wanneer de goederen van buiten de EU ook weer naar bestemmingen buiten de EU worden vervoerd. Eigenlijk is de douaneloods gewoon een grote bedrijfshal waarin goederen kunnen worden opgeslagen zonder dat ze in de EU hoeven te worden ingevoerd. Daarmee is het grote voordeel dat er geen invoerrechten, accijnzen of btw afgedragen hoeven te worden. Goederen mogen onbeperkt in een douane-entrepot liggen. Een financieel aantrekkelijke optie als nog niet duidelijk wat de bestemming van de goederen wordt. Ook Special Cargo Services heeft twee douaneloodsen, in IJmuiden en Oude Meer. Naar verwachting komt daar de vestiging in Rotterdam bij.

Gevaar

Ondanks de zeer strenge wet- en regelgeving voor douaneloodsen, manifesteren zich regelmatig pioniers op de markt. En daarin schuilt het gevaar. Beschikt de eigenaar van de loods wel over alle benodigde vergunningen? En is in de betreffende loods wel toegestaan wat jij met je product wilt doen? Is in de vergunning bijvoorbeeld opgenomen dat de gebruikelijke handelingen, zoals ompakken en labelen, zijn toegestaan? Allemaal vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden voordat je je goederen laat opslaan in een douaneloods.

Zowel de vergunninghouder als de eigenaar van de producten heeft altijd de taak om te voldoen aan de wet

Doe vooronderzoek!

Als klant kun je niet voorzichtig genoeg zijn en moet je altijd vooronderzoek doen bij de Douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de politie of andere controlerende instanties. Ook in dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als uitkomt dat de goederen niet op de juiste wijze zijn opgeslagen of niet wordt voldaan aan de eisen van de vergunning, kan de Douane overgaan tot verregaande maatregelen. Zowel voor de eigenaar van de douaneloods als voor jou als eigenaar van de producten zijn er dan consequenties: boetes, inbeslagname van goederen, fiscale strafbeschikkingen en zelfs het opleggen van een flinke dwangsom. Dan ben je verder van huis!

Excuses worden door deze instanties niet aanvaard. Als eigenaar van de goederen kom je er niet mee weg als je geen idee hebt van de vergunningen van de entrepothouder. Zowel de vergunninghouder als de eigenaar van de producten heeft altijd de taak om te voldoen aan de wet.

Douaneloodsen Special Cargo

Bij de douaneloodsen van Special Cargo Services – zoals gezegd in IJmuiden en Oude Meer – gaat de dienstverlening een stap verder dan het opslaan van de goederen alleen. Wij zijn gespecialiseerd in het opslaan, verpakken en vervoeren van alle gevaarlijke stoffen. Dat betekent dat wij ook alle kennis en kunde in huis hebben voor het opslaan van bijvoorbeeld explosieven, giftige of brandbare (vloei)stoffen. Special Cargo kan ook voorzien in het ompakken van deze specifieke goederen. Kortom: voor onze klanten zijn wij een echte one stop shop.
Wil je zeker zijn dat jouw (gevaarlijke) goederen in goede en veilige handen zijn? Neem even contact met ons op om te vernemen wat wij voor je kunnen betekenen!

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy