Heftruck/reachtruckcertificaat: niet verplicht maar wel meest erkende bewijs van bekwaamheid. Én vijf jaar geldig!

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

De heftruck en de reachtruck zijn veelgebruikte interne transportmiddelen. Dat kan zorgen voor druk verkeer in warehouses en magazijnen. Om ongevallen te voorkomen, is het cruciaal dat deze trucks deskundig en veilig bestuurd worden. Dit kun je borgen door het heftruck- en/of reachtruckcertificaat te behalen. Dit certificaat is vijf jaar geldig; als chauffeur ga je dus iedere vijf jaar ‘op herhaling’. Waar is de waarde van deze certificering?

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verantwoordelijk voor een adequaat opleidingsniveau van bestuurders van heftrucks en reachtrucks. Als chauffeur moet je kunnen aantonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om deze voertuigen veilig te bedienen. Met onze kernwaarden deskundigheid en veiligheid onderschrijft Special Cargo deze richtlijnen. Wij bieden dan ook graag – samen met BLOM opleidingen – alle benodigde opleidingen aan. Het is echter niet wettelijk verplicht om een certificaat op zak te hebben. Wel gebruiken werkgevers deze methode vaak om de deskundigheid van hun werknemers te laten zien.

Verplichtingen werkgever

De Arbowet stelt ook dat de werkgever moet zorgen voor een goede instructie en begeleiding van en toezicht op de bestuurders van heftrucks en reachtrucks. Daarnaast moet de werkgever borgen dat de voertuigen in goede staat verkeren en voorzien zijn van de juiste veiligheidsvoorzieningen. Als hij niet aan deze verplichtingen heeft voldaan en er gebeurt een ongeval met een heftruck of reachtruck, dan kan hij ervoor aansprakelijk gesteld worden.

Vijf jaar geldig

Bij Special Cargo/BLOM opleidingen kun je een heftruck-/reachtruckopleiding volgen op verschillende niveaus: voor beginnende of gevorderde chauffeurs, of de herhalingscursus voor ervaren chauffeurs. Het behaalde certificaat is altijd vijf jaar geldig. Deze termijn is geen wettelijke eis, maar een norm die door het bedrijfsleven en opleiders is vastgesteld om te zorgen dat bestuurders regelmatig hun kennis en vaardigheden opfrissen. Dus als je certificaat is of gaat verlopen, moet je het gaan verlengen. Daartoe ga je een herhalingscursus volgen.

Risico’s

Tot het moment dat je certificaat verlengd is, is het niet aan te raden een hef-/reachtruck te gaan besturen. Dit kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, en bij een ongeval kun je te maken krijgen met juridische en verzekeringstechnische complicaties. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bestuurders een heftruckcertificaat hebben, of in ieder geval of ze grondige instructies hebben gehad. Dus zorg dat je je op tijd voor een herhalingstraining inschrijft!

Verlenging

Is of gaat jouw heftruck-/reachtruckcertificaat verlopen? Dan wordt het tijd om het certificaat te verlengen. Bij Special Cargo/BLOM opleidingen is zo geregeld. Via ons opleidingsportaal Special Cargo Online schrijf je je eenvoudig in voor een herhalingscursus. Deze worden zeer regelmatig en door heel Nederland gegeven. Tijdens de cursus worden je kennis en vaardigheden opgefrist en word je bijgepraat over eventuele nieuwe regelgeving, veiligheidsprotocollen en -praktijken. Na het succesvol afronden van de herhalingscursus ontvang je direct het (digitale) certificaat. Dit zorgt ervoor dat je zonder onderbreking je werkzaamheden kunt voortzetten.

Je kunt een hoop rompslomp voorkomen door chauffeurs een passend certificaat te laten behalen

Verplicht of niet?

Om een heftruck of reachtruck te mogen besturen is een certificaat niet wettelijk verplicht. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor een ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Bij een werkgerelateerd ongeval, zoals een heftruckongeval, kunnen inspectie-instanties en verzekeringsmaatschappijen verlangen dat een bestuurder aantoont bekwaam is. Een behaald heftruckcertificaat is het beste bewijs daarvoor.

Wanneer een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben:

  • Conform de Arbowet kan een boete opgelegd worden.
  • De verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel.
  • In het ergste geval kan de Nederlandse Arbeidsinspectie besluiten om het magazijn te sluiten.

Daarnaast komt er een hoop papieren rompslomp bij kijken. Dit alles kun je voorkomen door chauffeurs een passend certificaat te laten behalen. Daarmee voldoe je ruimschoots aan een ‘grondige’ instructie.

Waarom wel een certificaat behalen?

Hoewel een heftruck- of reachtruckcertificaat dus niet verplicht is, zijn er wel goede redenen om er toch een te halen:

  • Veiligheid verhogen: het zorgt voor minder ongevallen en veiliger werkomgeving.
  • Kennis vergroten: je blijft op de hoogte van nieuwe veiligheidseisen en technologische ontwikkelingen binnen het vakgebied.
  • Efficiëntie verbeteren: deskundige bestuurders werken sneller en efficiënter.
  • Voldoen aan bedrijfsbeleid: veel bedrijven stellen een certificaat verplicht.
  • Verzekeringseisen: het kan vereist zijn om aan de voorwaarden van verzekeringen te voldoen.
  • Persoonlijke ontwikkeling: het verhoogt de inzetbaarheid en carrièremogelijkheden van de werknemer.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Is een heftruck- of reachtruckcertificaat wettelijk verplicht?
Nee, maar de Arbowet vereist wel dat je als werkgever je medewerkers opleidt en dat je als bestuurder van de truck aantoonbaar deskundig bent. In de praktijk gebruiken veel bedrijven een certificaat als het beste bewijs van deze bekwaamheid.

Wat als ik mijn certificaat kwijt ben?
Log (opnieuw) in op Special Cargo Online en download het certificaat opnieuw.

Kan ik met een verlopen certificaat nog rijden?
Dat kan, maar Special Cargo en BLOM opleidingen raden dat ten strengste af.

Hoe snel kan ik mijn certificaat vernieuwen?
Er is altijd wel een locatie in de buurt waar op korte termijn een hef-/reachtruckcursus verzorgd wordt. Het (digitale) certificaat ontvang je direct als je de cursus met goed gevolg hebt afgelegd.

Wat kost het verlengen van een hef-/reachtruckcertificaat?
De herhalingscursus inclusief certificaat kost € 201,-.

Kan ik met een heftruckcertificaat ook een reachtruck besturen, of andersom?
Nee, voor elk type truck is specifieke training vereist. Bij BLOM opleidingen kun je wel de combinatietraining volgen.

Hoe bewijs ik mijn bekwaamheid zonder certificaat?
Door een interne training en beoordeling binnen het bedrijf, maar een certificaat is de meest erkende methode.

Kan een werkgever verplichten dat je een hef-/reachtruckcertificaat haalt?
Ja, werkgevers kunnen eisen dat medewerkers een truckcertificaat behalen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden, vooral in sectoren waar met deze voertuigen wordt gewerkt.

Wat als mijn medewerkers toch zonder certificaat een voertuig besturen?
Dan loop je het risico op sancties van de Nederlandse Arbeidsinspectie, als blijkt dat je medewerkers niet voldoende getraind zijn. Daarnaast kan dit leiden tot aansprakelijkheidskwesties bij ongevallen.

Kan ik mijn heftruck/reachtruckcertificaat gebruiken in andere landen?
Dit hangt af van de lokale wetgeving van het land. In de Europese Unie worden heftruckcertificaten vaak wederzijds erkend, maar het is altijd goed om dit vooraf te controleren bij de lokale autoriteiten of bij je werkgever.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy