IATA CBTA omzetting bij Special Cargo in volle gang

Redactie
20 april, 2023
2,5 minuten leestijd
IATA

Op 1 januari van dit jaar is de nieuwe opleidingsmethodiek CBTA (Competency Based Training & Assessment)  van kracht geworden voor vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht. Kort gezegd betekent dit dat medewerkers meer worden opgeleid in de richting van de functie die ze vervullen. Als eerste opleider in Nederland die IATA CBTA-geaccrediteerd is, is Special Cargo druk bezig de nieuwe methodiek zo snel mogelijk in te voeren.

De CBTA-methodiek is vanuit de burgerluchtvaartorganisatie ICAO in de Nederlandse Luchtvaartwet verankerd. Luchtvaartorganisatie IATA volgt hier uiteraard in. Zij voert de nieuwe aanpak door in haar opleidingsrichtlijnen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht. Hierin zijn de IATA Dangerous Goods Regulations (DGR) en de Dangerous Goods Training Guidance leidend.

Even wennen

CBTA betekent voor de cursisten: meer onderwijs gericht op hun functie, dus minder overbodige lesstof. Het zal even wennen zijn, maar wij verwachten dat zij het prettig zullen vinden om doelgericht te leren.
Stapsgewijze invoering
De nieuwe CBTA-aanpak wordt dit jaar stapsgewijs ingevoerd in Nederland. De e-learnings mogen sinds 1 april al in de nieuwe stijl gevolgd worden. Per 1 juli zullen alle trainingen competentie-gebaseerd moeten zijn. Bij Special Cargo zijn inmiddels de volgende e-learnings te volgen:

  • 7.2 – Acceptatie van algemene vracht (Nederlands en Engels)
  • 7.4 – Laden en lossen van vliegtuigen en ULD’s (Nederlands en Engels)
  • 7.5 – Acceptatie en behandeling van bagage (Nederlands en Engels)
  • 7.6 – Plannen van vliegtuigbelading (Nederlands en Engels)
  • 7.7 – Flight crew (Engels)
  • 7.1 en 7.3 zullen per 1 juni in alle vormen beschikbaar. En als inhouse training kan dat nu al op aanvraag.

Training Bewustwording

De bestaande cursus ‘Bewustwording luchtvervoer gevaarlijke stoffen’ is inmiddels komen te vervallen. Alle categorieën die hieronder vielen (5 tot en met 8) zijn ondergebracht in nieuwe cursussen.

IATA Keuzehulp

In totaal worden 12 categorieën (1 tot en met 12) omgezet naar de nieuwe structuur (7.1 tot en met 7.10). Maar deze omzetting is niet één-op-één. Dit kan vragen oproepen bij bedrijven die hun personeel IATA-gecertificeerd hebben en houden. Daarom is Special Cargo bezig de ‘IATA Keuzehulp’ te ontwikkelen. Je vult een paar basisvragen in, en je krijgt direct te zien welke IATA-trainingen ‘nieuwe stijl’ voor jouw medewerkers van toepassing zijn. De keuzehulp is binnenkort beschikbaar op onze website. Heb je vóór die tijd vragen, neem dan contact op via training@specialcargo.nl.

Inschrijven

Je kunt je al inschrijven voor de nieuwe trainingen. Dat kan via ons opleidingsportaal Special Cargo Online. Heb je nog geen account? Ga dan naar onze cursuspagina en klik de gewenste training aan.

Meer interessante artikelen

De veiligheid rond gevaarlijke stoffen geborgd met onze DG Professional

Redactie
11 april, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Niet gecategoriseerd

Save the date 25 juni: webinar ‘Gevaarlijke stoffen en compliance - crisissituaties voorkomen en managen'

Redactie
29 februari, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opleidingen

Dangerous Goods Professional – dé opleiding voor veiligheidsprofessionals met affiniteit met gevaarlijke stoffen

Redactie
21 februari, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opleidingen
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy