Luchtvracht transport gevaarlijke stoffen

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen IATA

Voor speciale luchtvrachten heb je een specialist op het gebied van luchtvervoer nodig. Transport van gevaarlijke stoffen door de lucht vraagt om zorgvuldige voorbereiding, bekwame behandeling en de juiste certificering.
Special Cargo Services kan voorzien in het opslaan, verpakken, verzendklaar maken en vervoeren van jouw gevaarlijke luchtvracht. Laat je ontzorgen bij jouw luchtvracht transport en neem direct contact met ons op. Of lees eerst op welke manieren wij jou kunnen helpen.

 

Belangrijke factoren bij gevaarlijke luchtvracht

Bij het vervoer van gevaarlijke of anderszins bijzondere goederen door de lucht moet je rekening houden met verschillende factoren:

  • Strikte regelgeving: vanwege het gevaar voor de volksgezondheid en het milieu gelden er strenge nationale en internationale regels voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen door de lucht. Het vergt veel kennis van zaken en kostbare tijd om aan alle eisen voor verpakking, etikettering, documentatie en behandeling te voldoen.
  • Verpakking en etikettering: gevaarlijke stoffen moeten op de juiste manier worden verpakt en geëtiketteerd om de veiligheid tijdens transport te garanderen. Vanwege de grote verscheidenheid aan gevaarlijke stoffen, elk met hun eigen eisen en gevaarsetiketten, kan dit bijzonder uitdagend zijn.
  • Vereiste training personeel: alle werknemers die betrokken zijn bij het transport, moeten getraind zijn om de materialen veilig te hanteren.
  • Veiligheidsmaatregelen: om het risico van incidenten bij het vervoer van gevaarlijke stoffen te minimaliseren zijn er extra veiligheidsmaatregelen nodig. Dit betekent onder meer dat er speciale apparatuur en voertuigen vereist zijn, maar ook de juiste voorzorgsmaatregelen bij laden en lossen van de vracht.

Daarom Special Cargo Services voor jouw luchtvracht transport

Special Cargo Services is de gevaarlijke stoffen specialist. Onze medewerkers zijn ervaren en zeer bekwaam in alle facetten van het transport van gevaarlijke luchtvracht.
Uiteraard beschikt Special Cargo over de benodigde certificeringen en vergunningen:

  • ISO 9001-certificering: de internationale norm voor kwaliteitsmanagement
  • AEO-S (Authorised Economic Operator): teken van betrouwbaarheid als vervoerder binnen de EU, met privileges bij de douaneafhandeling van zendingen
  • Vergunning voor vervoer van radioactieve stoffen: in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg
  • Mogelijkheid tot opslag gevaarlijke stoffen: duurt het enige tijd voor jouw luchtvracht gevaarlijke stoffen gereed is voor transport, dan kunnen wij die veilig opslaan in onze speciale loodsen
  • Een uitgebreid dienstenpakket: Special Cargo Services kan alle stappen in het transport voor zijn rekening nemen.

Onze diensten in luchtvracht transport

Verzendklaar maken

Het verzendklaar maken van gevaarlijke stoffen is geen eenvoudige opgave, maar onze specialisten draaien hun hand er niet voor om. Iedere dag verpakken, labelen en documenteren zij meerdere gevaarlijke luchtvrachten voor transport. Het maakt niet uit of de vracht slechts enkele kilo’s of enkele honderden kilo’s weegt.

E-erkenning

Voor het vervoeren van gevaarlijke goederen door de lucht moet je als expediteur over de juiste erkenning beschikken. Heb je die niet, dan kan Special Cargo de volledige juridische aansprakelijkheid overnemen middels onze E-erkenning, afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bijzondere goederen op maat verpakken en inkisten

Vrachten die te groot, kwetsbaar of kostbaar zijn voor reguliere verpakkingen, of om andere redenen een alternatieve verpakking vereisen, kunnen wij op maat verpakken voor luchttransport. Wij denken mee met jouw wensen en houden rekening met de bijzonderheden van de vracht. In onze werkplaats maken wij vervolgens een houten bekisting op maat.

Cursussen op het gebied van luchtvervoer gevaarlijke stoffen

Wil je dat jouw personeel over de juiste training beschikt om veilig en gecertificeerd te werken met gevaarlijke stoffen voor luchtvervoer? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Special Cargo College heeft een groot en divers cursusaanbod op het gebied van gevaarlijke stoffen en veiligheid.

Zo bieden wij onder meer de volgende cursussen aan:

Naast deze cursussen over het vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht bieden we een groot aantal cursussen aan op het gebied van luchtvrachtveiligheid en security. Deze vind je in ons cursusaanbod.
Bekijk het volledige cursusaanbod

Competency-based Training & Assessment van IATA

Competency-based Training & Assessment (CBTA) is een nieuwe methodiek voor training en beoordeling bij het vervoer van gevaarlijke goederen door de lucht. CBTA wordt gereguleerd door de internationale luchtvaartorganisaties ICAO en IATA.
In principe richten de CBTA-trainingen zich op competenties die horen bij specifieke functies. Dat betekent dat medewerkers geschoold worden voor hun taken en verantwoordelijkheden, en minder op onderwerpen die ze in de praktijk nooit zullen gebruiken. CBTA is op 1 januari 2023 wereldwijd van kracht geworden, in Nederland vanaf 1 juli 2023.
Vorig jaar heeft IATA Special Cargo College erkend als eerste CBTA-geaccrediteerde trainingsorganisatie in Nederland. Wij werken er nu hard aan om deze nieuwe trainingsmethode te integreren in onze beschikbare cursussen. In het cursusaanbod zijn deze te herkennen aan de coderingen 7.1 tot en 7.10 – die staan voor de functies waar ze bij horen.
Bekijk het CBTA cursusaanbod

Laat Special Cargo jouw zorgen voor luchtvracht uit handen nemen

Met alles wat er komt kijken bij het vervoeren van gevaarlijke of bijzondere stoffen door de lucht, is het verstandig om dit over te laten aan de specialist.
Wil je zeker weten dat jouw luchtvracht transport veilig en volgens de richtlijnen wordt afgehandeld? Schakel dan Special Cargo Services in om jou volledig te ontzorgen. Wij weten precies wat er gevraagd wordt en kunnen jou van dienst zijn met service op maat. Neem vandaag nog contact met ons op.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy