PGS 15 Nieuwe Stijl beschikbaar voor commentaar

Redactie
4 december, 2023
2,5 minuten leestijd
Nieuws Opslag

Heeft jouw bedrijf te maken met opslag van verpakte gevaarlijke stoffen? Dan is er belangrijk nieuws voor jou! De PGS-organisatie heeft eind vorige week het concept gepubliceerd van de herziene PGS 15-richtlijn. Op die conceptversie kunnen gebruikers van de richtlijn nu reageren vanuit hun eigen praktijk – ook jij kunt dit dus doen. De definitieve richtlijn in de “Nieuwe Stijl” zal naar verwachting najaar 2024 verschijnen. Per aanstaande januari zal de interim-versie van de PGS 15 van kracht worden.

Veiligheid cruciaal

PGS 15 is de richtlijn “met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid voor opslag en tijdelijke opslag van verpakte gevaarlijke stoffen”. Het is cruciaal dat deze opslag veilig en conform de richtlijn gebeurt. Immers, daarmee minimaliseren we de risico’s van en kansen op incidenten met de gevaarlijke goederen.

Openbare commentaarronde

Via de openbare commentaarronde wil de PGS-organisatie nu controleren of het PGS-team met de herziene versie Nieuwe Stijl geen zaken over het hoofd heeft gezien, of dat andere of aanvullende maatregelen nodig zijn. Belanghebbenden kunnen tot eind januari 2024 hun commentaar doorgeven.

Wanneer van kracht?

Op 1 januari 2024 – over een kleine maand – treedt de Omgevingswet in werking. De herziene versie van PGS 15 is dan nog niet klaar om van kracht te worden. Daarom zal de interim-versie 1.0 (gepubliceerd in augustus 2021) per 1 januari a.s. ingaan. De herziene versie zal in het najaar van 2024 goedgekeurd worden door de PGS-stuurgroep en vastgesteld worden door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (BOb). Daarna zal de interim-versie worden vervangen door de nieuwe versie. Dat gebeurt in het Bal (Besluit activiteiten leefomgeving) en het Bkl (Besluit kwaliteit leefomgeving). Pas dan is de herziene versie – in de Nieuwe Stijl dus – van kracht. Het is nog niet duidelijk wanneer het zover is.
Voor de tussentijd kun je op de website van Informatiepunt Leefomgeving lezen hoe je nu al gebruik kunt maken van toekomstige PGS-richtlijnen.

Nieuwe Stijl

Op de website van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen is al een aantal wijzigingen ten opzichte van de huidige versie vermeld. Deze zijn inherent aan de risicobenadering die gehanteerd wordt in de Nieuwe Stijl. Deze risicobenadering kent duidelijk(er)e scenario’s, maatregelen en doelen. Dit moet het voor de bedrijven duidelijker maken waar ze precies aan moeten voldoen. Ook kan voor elke PGS Nieuwe Stijl het gelijkwaardigheidsbeginsel worden toegepast. Dit betekent dat bedrijven alternatieve maatregelen mogen toepassen, als die maar gelijkwaardig zijn aan de maatregelen die in de PGS staan.

Wil jij zelfstandig leren werken met de PGS 15-richtlijn? Meld je aan voor onze 4-daagse training. Of neem voor meer informatie even contact met ons op.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy