Terugblikken, leren, maar vooral blijven innoveren

Redactie
15 oktober, 2021
6 minuten leestijd
Nieuws

2020 zal de boeken in gaan als een bijzonder jaar. Het coronavirus deed haar intrede en zette heel de wereld stil. Ook voor Special Cargo College had het virus grote gevolgen. Wat heeft het afgelopen jaar ons geleerd? Welke kansen zijn gegrepen om te innoveren? En hoe kijken wij naar de toekomst? Operationeel manager Patrick Schoenmaker en Customer Service Teamlead Nikki van der Poel blikken terug én vooruit.

Het is 16 maart 2020 als minister-president Mark Rutte zijn eerste coronapersconferentie houdt en iedereen oproept zoveel mogelijk thuis te blijven. “Onze klaslokalen werden gesloten…”, begint Patrick Schoenmaker te vertellen. “Wij werden gedwongen ons onderwijs anders vorm te geven. Dat was flink schakelen. We hadden al een ruim aanbod van e-learnings en blended trainingen, maar dat raakte op dat moment in een stroomversnelling.

Stilzitten is niets voor Special Cargo College. Ook niet in crisistijd.

Ook onze docenten moesten direct hun onderwijs aanpassen; online lesgeven is heel iets anders dan met mensen in een klaslokaal. Als je deelnemers fysiek ziet, kun je goed checken of iemand meekomt; digitaal is dat veel lastiger. Ik wil alle lof uitspreken naar de collega’s; als team hebben we hier ontzettend snel en goed op gehandeld.”

Digitaal onderwijs blijvend?

Vanwege de omstandigheden nam online onderwijs het afgelopen jaar dus een enorme vlucht, maar wat verwachten Patrick en Nikki voor het komend jaar? Is het digitale onderwijs blijvend? Of gaan we weer volledig terug naar de schoolbanken? “Wij verwachten dat er een mooie mix zal ontstaan”, vervolgt Patrick. “Voor korte trainingen is het ontzettend fijn als je deze online kunt volgen. Dat doe je dan in je eigen tijd en op je eigen tempo. Voor de meerdaagse trainingen verwacht ik dat we die weer volop klassikaal gaan geven.”

Nieuwe ontwikkelingen

Stilzitten is niets voor Special Cargo College. Ook niet in crisistijd. “We zijn volop in ontwikkeling’’, neemt Nikki het woord. “Neem onze jongste vestiging in Veenendaal; een mooie stap waarmee we onze landelijke dekking steeds verder uitbreiden.” Daarnaast werd een nieuwe training ontwikkeld: Controleur Luchtvracht X-Ray. “Dat is een specialistische training voor alle luchtvrachtcontroleurs die werken met een X-Ray machine. In deze opleiding – die bestaat uit een theorie- én een praktijkgedeelte – leren medewerkers alles over de werking van de X-Ray, de gevaren van straling en het herkennen van de verdachte voorwerpen op de beelden die de machine laat zien.”

Competentiegericht trainen is een ontwikkeling die de theorie veel dichter bij de dagelijkse praktijk brengt

Toekomst

Onderwijs is altijd in beweging. Special Cargo College bereidt zich voor op het competentiegericht trainen, een ontwikkeling die de theorie veel dichter bij de dagelijkse praktijk brengt. “Vanaf 1 januari 2023 is dat verplicht voor de IATA-luchtvaart’’, legt Nikki uit. “Voor elke functionaliteit moet dan een training zijn: een schoonmaker op de luchthaven wordt anders opgeleid dan iemand die de koffers in het vliegtuig zet. De stof die je moet leren is dan volledig afgestemd op de functie die je uitoefent. Dat maakt dat je veel dieper op de stof in kunt gaan met een groep mensen die dezelfde functie uitoefent als jij. In deze vorm van leren zullen ook alle vormen van onderwijs versmelten: e-learnings ter voorbereiding, klassikale bijeenkomsten voor intervisie en digitale assessments. Zo krijg je echt eigen leerlijnen die je kunt volgen. Precies zoals jij daar behoefte aan hebt. Waar en wanneer je maar wilt. Dat zijn echt heel mooie ontwikkelingen. Kom maar door, wij zijn er klaar voor.’’

Meer interessante artikelen

Definieer beleid voor beveiligingscultuur met onze nieuwe adviesdienst 'Assessment Beveiligingscultuur'

Redactie
20 mei, 2024
6 minuten leestijd
Niet gecategoriseerd, Security

De externe veiligheidsadviseur kan het verschil maken

Redactie
18 april, 2024
6 minuten leestijd
ADR, Gevaarlijke stoffen

Spaanse documentatie bij luchtvracht naar Argentinië niet (meer) verplicht

Redactie
16 april, 2024
6 minuten leestijd
IATA, Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy