Training Beveiliging Burgerluchtvaart: VGB of VOG mee!

Redactie
27 juli, 2023
2,5 minuten leestijd
Opleidingen Security

Als medewerker in de Beveiliging Burgerluchtvaart heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig. Ook wij als opleidingsinstituut moeten daar bij onze trainingen rekening mee houden. Daarom vragen wij alle deelnemers aan trainingen een geldige VOG of VGB te tonen. Alle ins en outs op een rijtje.

Veiligheid voorop

De luchtvaart is een sector waarin veiligheid en betrouwbaarheid van groot belang zijn. Daarom moet je als medewerker die toegang heeft tot veilige luchtvracht, kunnen aantonen dat:
– je in je leven geen strafbare feiten hebt gepleegd (door middel van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG))
en/of
– dat vertrouwelijke informatie bij jou veilig is (door middel van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB)).

Afhankelijk van je functie, moet je een van beide documenten kunnen laten zien voor aanvang van het dienstverband.

Ook verplicht bij trainingen

Om dit werk te mogen uitoefenen, moet je ook getraind zijn en over de juiste certificaten beschikken. Daarvoor kom je natuurlijk naar Special Cargo College. Wij bieden alle benodigde trainingen in Beveiliging Burgerluchtvaart aan. Dus doe je bijvoorbeeld een training Medewerker Luchtvracht of Security Manager Luchthavenbenodigdheden, dan moet je voor aanvang van de training een VOG of VGB laten zien. De docent zal deze VOG/VGB controleren. Als je niet in staat bent de VOG/VGB over te leggen, helaas….: dan verplicht de NCTV en de KMar ons om jou als cursist te weigeren. Dus zorg dat je deze zaken op orde hebt!

VOG versus VGB

Een VOG is een officieel document afgegeven door de Dienst Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. Hiervoor screent Justis je justitiële verleden: ben je in het verleden veroordeeld geweest voor strafbare feiten die relevant kunnen zijn voor je functie? Als het antwoord ‘ja’ luidt, ontvang je vanzelfsprekend geen VOG. De screening duurt meestal een aantal dagen.

Een VGB wordt afgegeven door de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Deze screening duurt langer – maximaal acht weken – en beoordeelt of je geschikt bent om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Overgangsperiode

Wanneer heb je een VGB nodig, en wanneer kan je volstaan met een VOG? Vanaf 1 mei 2022 is de VGB bij jou op locatie (Bekende Afzender of Erkend Agent) vereist voor vertrouwensfuncties zoals Medewerker Luchtvracht A of B, Controleur Luchtvracht, Security Manager of Supervisor, die onbegeleide toegang tot veilige luchtvracht hebben. Maar er is een overgangsperiode, waarin onbegeleide toegang voorlopig toch nog mag met een VOG die is afgegeven vóór 1 mei 2022. Deze kan dan toch tot uiterlijk 30 juni 2024 (of eerder, indien de verloopdatum bereikt is) hiervoor gebruikt worden. Daarna is een VGB vereist. De VGB is vijf jaar geldig en de VOG is sinds 1 januari 2022 drie jaar geldig. Voor onze trainingen Beveiliging Burgerluchtvaart blijft de VOG een geldig toegangsdocument. Dus nu en in de toekomst!

Voor onze trainingen Beveiliging Burgerluchtvaart blijft de VOG een geldig toegangsdocument. Dus nu en in de toekomst!

VOG aanvragen

Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. Op de website van Justis vind je alle informatie. Als je zelf de aanvraag doet, moet je wel langs het gemeentehuis gaan. Als je werkgever de VOG initieert, is een bezoek aan het gemeentehuis niet nodig. Als je niet in Nederland woont, gaat de aanvraag rechtstreeks bij Justis. Hierbij is wel een Nederlandse achtergrondscreening nodig.

Achtergrondonderzoek

Voor de VOG wordt een ‘standaard achtergrondonderzoek’ uitgevoerd. Dat bestaat uit:

  • Controle identiteitsbewijs van de medewerker (door de werkgever)
  • Loopbaancontrole over de voorgaande vijf jaar. Klopt het én wat is jouw mening over mogelijke onderbrekingen van 28 dagen of langer? (door de werkgever)
  • Controle strafregister (door Justis)

Voor de VGB vindt een ‘uitgebreid achtergrondonderzoek’ plaats. Dat bestaat uit dezelfde onderdelen, aangevuld met een informatieonderzoek naar de medewerker (door AIVD)

Chauffeursfuncties

De enige uitzondering in de Beveiliging Burgerluchtvaart is de chauffeur van een Vaste Vervoerder. Deze hoeft geen VGB te hebben en kan volstaan met een VOG. Maar let op: de chauffeur van een Erkend Agent moet wél een VGB hebben.

Voor werkgevers

Op 1 juli 2024 gaan de nieuwe regels in. Als werkgever moet je dan een aantal zaken geregeld hebben:

  • Voor iedere medewerker die met veilige luchtvracht werkt (fysiek of door middel van informatie) moet een VGB aangevraagd zijn;
  • Als verantwoordelijke voor de toegang tot de beveiligde ruimte is de werkgever de partij die de uitgebreide achtergrondscreening (deels) zelf uitvoert en (deels) laat uitvoeren;
  • Mocht je de toegangsrechten tot de veilige luchtvracht voor een medewerker intrekken, dan moet de VGB afgemeld worden bij de AIVD.

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy