Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen niet vrijblijvend voor bedrijven

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
Nieuws Opleidingen

Ieder bedrijf dat zich bezighoudt met de opslag van gevaarlijke stoffen, weet dat hier risico’s aan verbonden zijn. Maar wist je ook dat er in iedere onderneming waar meer dan 2500 kg gevaarlijke stoffen (kunnen) worden opgeslagen, minstens 1 vakbekwame medewerker aanwezig moet zijn die hier toezicht op houdt? Docent Jannie van Vliet legt uit hoe dat zit.

“Deze verplichting is opgenomen in de PGS 15, de Nederlandse veiligheidsrichtlijn voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen en CMR-stoffen. Als die medewerker het certificaat Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen (VBGS) op zak heeft, voldoe je keurig aan dit voorschrift”, zegt Jannie, die zelf deze cursus verzorgt.

Garages

De PGS 15 is (deels) verplicht voor zogenoemde meldingplichtige bedrijven. Dit zijn bedrijven die bij de oprichting of een wijziging een melding moeten doen aan het bevoegd gezag. Ze hebben geen milieuvergunning voor de opslag van gevaarlijke stoffen nodig: het gaat om beperkte hoeveelheden. “Denk aan garages, metaalbewerkende bedrijven en jachthavens. Veel van die bedrijven weten niet dat ze de verplichting hebben te voldoen aan (delen uit) de PGS 15.”

Niet extern

De richtlijn zegt het volgende: als een meldingplichtig bedrijf meer dan 2500 kg aan gevaarlijke stoffen kan opslaan volgens de gedane activiteitenmelding, moet er een deskundige aanwezig zijn om toezicht te houden op de werkzaamheden met die stoffen. En deze persoon mag niet extern worden ingehuurd. “Daarnaast hanteert de DCMR – de toezichthoudende omgevingsdienst (RUD) in de regio Rijnmond – een ongeschreven regel: dat alle bedrijven in de regio een (deskundige) vakbekwame persoon in dienst moeten hebben. Een veilig gevoel, in alle opzichten!”, vervolgt Jannie.

Cursusdata

Special Cargo College geeft de cursus Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen als klassikale training of incompany, en zelfs als maatwerk. Na 10 dagdelen en het examen bij het CBR mag je jezelf vakbekwaam noemen. Volgende regel beginnen met: De data is hier terug te vinden bij de cursuspagina. We kunnen ook extra sessies inplannen. Dus heb je specifieke wensen, neem even contact op, via sales@specialcargo.nl of 085 – 792 2885.

Meer interessante artikelen

Definieer beleid voor beveiligingscultuur met onze nieuwe adviesdienst 'Assessment Beveiligingscultuur'

Redactie
20 mei, 2024
2,5 minuten leestijd
Niet gecategoriseerd, Security

De externe veiligheidsadviseur kan het verschil maken

Redactie
18 april, 2024
2,5 minuten leestijd
ADR, Gevaarlijke stoffen

Spaanse documentatie bij luchtvracht naar Argentinië niet (meer) verplicht

Redactie
16 april, 2024
2,5 minuten leestijd
IATA, Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy