ADR Calculator, now also in English!

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
ADR Nieuws

De ADR (wetgeving wegvervoer gevaarlijke stoffen) kent de zogenaamde 1000-puntenvrijstelling. Het gaat hierbij om het volgende: als het aantal punten van uw lading niet groter is dan duizend (1000) punten, heeft u recht op een gedeeltelijke vrijstelling van de regels van het ADR. Om die berekening te maken heeft Special Cargo enkele jaren geleden de ADR Calculator geïntroduceerd. Deze handige tool is nu ook in het Engels beschikbaar.

ADR Calculator, nu ook in het Engels!

Het ADR (wetgeving wegvervoer gevaarlijke stoffen) kent de zogenoemde 1000-puntenregeling. (1.1.3.6 vrijstelling in samenhang met de vervoerde hoeveelheid per transporteenheid)  Deze handige tool is nu ook in het Engels beschikbaar.
Wanneer je gevaarlijke stoffen in verpakkingen over de weg wilt vervoeren, krijg je te maken met het ADR, de internationale regelgeving voor wegvervoer van gevaarlijke stoffen. In paragraaf 1.1.3.6 van het ADR is de vrijstelling in samenhang met de vervoerde hoeveelheid per transporteenheid opgenomen. Deze vrijstelling wordt in de praktijk de 1000-puntenregeling genoemd. Wat is deze 1000-puntenregeling nou precies? Dat gaan we je hier uitleggen!

Vrijstellingen

De 1000-puntenregeling is een regeling om punten aan de lading in verpakkingen toe te kennen. Dit gebeurt op basis van de vervoerscategorie van de stof, genoemd in kolom 15 van de gevaarlijke stoffenlijst. Op het moment dat er meerdere stoffen uit verschillende vervoerscategorieën worden vervoerd in een transporteenheid, moet er een berekening plaatsvinden, waarvan de uitkomst de 1000 punten niet mag overschrijden. Hier komt de naam ‘1000-puntenregeling’ vandaan. Een uitkomst tot  maximaal 1000 punten geeft recht op een gedeeltelijke vrijstelling van een aantal regels uit het ADR.
een De chauffeur hoeft bijvoorbeeld niet ADR- gecertificeerd te zijn, en er hoeft geen kenmerking en etikettering op de transporteenheid gevoerd worden. En zo zijn er nog een paar zaken die onder de 1000 punten niet meer nodig zijn.

Punten berekenen

Het aantal punten per transporteenheid is afhankelijk van de te vervoeren stoffen en de hoeveelheden. Dit kun je berekenen met de handige ADR Calculator van Special Cargo. Je vult de hoeveelheden in van de stoffen die je gaat vervoeren. De tool controleert of je de maximaal toegestane hoeveelheden niet hebt overschreden en of het totaalaantal punten niet boven de 1000 uitkomt. De berekening (de hoeveelheden per vervoerscategorie, de berekende punten per vervoerscategorie en de totaaluitkomsten) neem je op in het vervoersdocument voor het wegvervoer.

Nu ook in het Engels

Onze ADR Calculator bieden we nu sinds kort ook aan in het Engels. Dus als je vervoersdocumenten in het Engels zijn, dan kun je deze handige tool in die taal gebruiken. Ook handig voor Engelstalige chauffeurs!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of vragen over deze tool? Neem dan contact met ons op!

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy