ADR Calculator, now also in English!

Redactie
22 juni, 2023
2,5 minuten leestijd
ADR Nieuws

The ADR (legislation on road transport of dangerous goods) has the so-called 1000-points exemption. This involves the following: if the number of points of your cargo does not exceed one thousand (1000) points, you are entitled to a partial exemption from the rules of the ADR. To make that calculation, Special Cargo introduced the ADR Calculator several years ago. This handy tool is now also available in English.

ADR Calculator, nu ook in het Engels!

Het ADR (wetgeving wegvervoer gevaarlijke stoffen) kent de zogenoemde 1000-puntenregeling. (1.1.3.6 vrijstelling in samenhang met de vervoerde hoeveelheid per transporteenheid)  Deze handige tool is nu ook in het Engels beschikbaar.
Wanneer je gevaarlijke stoffen in verpakkingen over de weg wilt vervoeren, krijg je te maken met het ADR, de internationale regelgeving voor wegvervoer van gevaarlijke stoffen. In paragraaf 1.1.3.6 van het ADR is de vrijstelling in samenhang met de vervoerde hoeveelheid per transporteenheid opgenomen. Deze vrijstelling wordt in de praktijk de 1000-puntenregeling genoemd. Wat is deze 1000-puntenregeling nou precies? Dat gaan we je hier uitleggen!

Vrijstellingen

De 1000-puntenregeling is een regeling om punten aan de lading in verpakkingen toe te kennen. Dit gebeurt op basis van de vervoerscategorie van de stof, genoemd in kolom 15 van de gevaarlijke stoffenlijst. Op het moment dat er meerdere stoffen uit verschillende vervoerscategorieën worden vervoerd in een transporteenheid, moet er een berekening plaatsvinden, waarvan de uitkomst de 1000 punten niet mag overschrijden. Hier komt de naam ‘1000-puntenregeling’ vandaan. Een uitkomst tot  maximaal 1000 punten geeft recht op een gedeeltelijke vrijstelling van een aantal regels uit het ADR.
een De chauffeur hoeft bijvoorbeeld niet ADR- gecertificeerd te zijn, en er hoeft geen kenmerking en etikettering op de transporteenheid gevoerd worden. En zo zijn er nog een paar zaken die onder de 1000 punten niet meer nodig zijn.

Punten berekenen

Het aantal punten per transporteenheid is afhankelijk van de te vervoeren stoffen en de hoeveelheden. Dit kun je berekenen met de handige ADR Calculator van Special Cargo. Je vult de hoeveelheden in van de stoffen die je gaat vervoeren. De tool controleert of je de maximaal toegestane hoeveelheden niet hebt overschreden en of het totaalaantal punten niet boven de 1000 uitkomt. De berekening (de hoeveelheden per vervoerscategorie, de berekende punten per vervoerscategorie en de totaaluitkomsten) neem je op in het vervoersdocument voor het wegvervoer.

Nu ook in het Engels

Onze ADR Calculator bieden we nu sinds kort ook aan in het Engels. Dus als je vervoersdocumenten in het Engels zijn, dan kun je deze handige tool in die taal gebruiken. Ook handig voor Engelstalige chauffeurs!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of vragen over deze tool? Neem dan contact met ons op!

Meer interessante artikelen

Special Cargo Houston: our full-service hazardous materials hub in America

Redactie
25 september, 2023
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opslag

‘Stops’ for Givaudan minimized through collaboration with Special Cargo

Redactie
20 september, 2023
2,5 minuten leestijd
English, Klanten in beeld

‘Stops’ Givaudan geminimaliseerd door samenwerking Special Cargo

Redactie
19 september, 2023
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Klanten in beeld