Veilig werken met droogijs, ook voor supermarktbezorgers!

Redactie
19 juli, 2023
2,5 minuten leestijd
Droogijs

Vorige week waarschuwde de Arbeidsinspectie voor de onveilige werkomstandigheden van boodschappenbezorgers. Onder andere het in aanraking komen met het koelmiddel droogijs kent risico’s, zoals bevriezing en verstikking. Special Cargo onderkent deze gevaren: werken met droogijs vraagt om de juiste kennis en maatregelen. Speciaal voor dat doel hebben wij de e-learning ‘Veilig werken met droogijs’ ontwikkeld. Deze is nu ook in het Engels beschikbaar.

Onveilig

De Arbeidsinspectie heeft onlangs een controle uitgevoerd bij vijf grote supermarktbezorgers. Een van de bevindingen was dat werken met droogijs onveilig kan zijn. Dat klopt, als de werknemer niet over de juiste kennis beschikt en geen passende voorzorgsmaatregelen neemt. Is dat wel het geval, dan is droogijs een makkelijk en doeltreffend koelmiddel voor vervoer en opslag van medicijnen en bederfelijke (voedings)waren.

Risico’s

Onjuist gebruik van droogijs kent inderdaad grote risico’s. Bijvoorbeeld: bij aanraking kan de huid bevriezen. En in niet geventileerde ruimtes kan droogijs leiden tot verstikking. Je moet dus wel weten hoe je hiermee om moet gaan. Dat leer je met de e-learning ‘Veilig werken met droogijs’. Wist je bijvoorbeeld dat je altijd thermische handschoenen en oogbescherming moet dragen als je in contact kan komen met droogijs?

Goed werkgeverschap

Artikel 5 van de Arbowet stelt dat werkzaamheden die een risico kunnen vormen voor werknemers, opgenomen moeten zijn in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). En dat de werkgever stappen moet ondernemen om bestaande risico’s zo klein mogelijk te maken. Al dit soort dingen leer je in de e-learning. Zo geef je als werkgever invulling aan goed werkgeverschap.

Schrijf je direct in!

Moet iedereen dan een ingewikkelde training gaan volgen? Zeker niet! Met deze online training leer je in 1 à 2 uur alles wat je moet weten om in de praktijk veilig met droogijs te werken. Aan het eind van de e-learning krijg je een aantal vragen om te controleren of je voldoende bekend bent met de risico’s van droogijs.

Voordelen

Nog even de voordelen op een rijtje:
– Interactieve e-learning, dus te volgen waar en wanneer jij wilt
– Tot 1 september 2023 voor de introductieprijs van € 30
– Nu ook in het Engels beschikbaar
– En het belangrijkste: jouw veiligheid en die van je werknemers is hierbij gebaat!

Droogijs nodig?

En mocht je zelf droogijs nodig hebben: zoals je weet is Special Cargo Services jouw betrouwbare partner, ook in droogijs. Gedurende de hele zomer en ook daarna staan wij voor je klaar om jouw zending te verpakken, droogijs te leveren, of bij jou op locatie je zending te re-icen.

Vervolg

De Arbeidsinspectie heeft de betreffende supermarkten een waarschuwing gegeven. Later dit jaar gaat zij opnieuw controleren. Als er dan weer overtredingen worden geconstateerd, kunnen de bedrijven een boete krijgen.

Meer interessante artikelen

De veiligheid rond gevaarlijke stoffen geborgd met onze DG Professional

Redactie
11 april, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Niet gecategoriseerd

Save the date 25 juni: webinar ‘Gevaarlijke stoffen en compliance - crisissituaties voorkomen en managen'

Redactie
29 februari, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opleidingen

Dangerous Goods Professional – dé opleiding voor veiligheidsprofessionals met affiniteit met gevaarlijke stoffen

Redactie
21 februari, 2024
2,5 minuten leestijd
Gevaarlijke stoffen, Opleidingen
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy