VOG goed voor trainingen; voor werkzaamheden VGB nodig!

Redactie
11 januari, 2024
2,5 minuten leestijd
Beveiliging burgerluchtvaart Opleidingen

Medewerkers in de Beveiliging Burgerluchtvaart moeten kunnen aantonen dat vertrouwelijke informatie bij hen veilig is. Daartoe dient de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Special Cargo College merkt echter dat veel bedrijven in de veronderstelling zijn dat de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voldoende is. Dat is niet het geval. Dus werkgevers: zorg dat je het juiste document (op tijd!) aanvraagt voor je werknemers!

Vanaf 30 juni dit jaar is iedereen die werkt in de Beveiliging Burgerluchtvaart, verplicht een VGB (Verklaring van Geen Bezwaar) te hebben. Het gaat dan om alle medewerkers die onbegeleide toegang hebben tot veilige luchtvracht en die hieraan handelingen verrichten, met uitzondering van chauffeurs van een vaste vervoerder. Sowieso behoren al deze medewerkers, als ze na 1 mei 2022 aangenomen zijn, nu al een VGB te hebben aangevraagd.

Opleidingen

Er is één uitzondering op bovenstaande: als de werknemer nog in het bezit is van een geldige VOG die afgegeven is vóór 1 januari 2022, is een VGB nog niet nodig. Na 30 juni dus wel. Bij opleidingen in de Beveiliging Burgerluchtvaart zijn de regels anders. Bij de (klassikale) trainingen Medewerker Luchtvracht en Security Manager volstaat de VOG (net als de VGB overigens). Dat is wellicht verwarrend: je mag een opleiding volgen op basis van een VOG, maar als je vervolgens de geleerde werkzaamheden gaat uitvoeren, heb je echt een VGB nodig. En de aanvraag daarvan kost (meer) tijd. Voor de volgende trainingen is een VGB wel verplicht: Controleur Luchtvracht, Controleur Vluchtbenodigdheden en Supervisor. Als je meer wilt weten, kun je hiervoor altijd contact met ons opnemen.

Op de vingers getikt

Special Cargo College is door de minister van Veiligheid en Justitie erkend als opleidingsinstituut in de Beveiliging Burgerluchtvaart. Wij merken dat veel bedrijven in de veronderstelling zijn dat hun medewerkers voldoende hebben aan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als trainingsinstituut krijgen wij namelijk nog steeds veel VOG-afgiftedata te verwerken, terwijl dat – zeker voor nieuwe medewerkers – een VGB zou moeten zijn. Voldoe je als werknemer óf werkgever niet aan deze regels, dan kun je op de vingers getikt worden door de Koninklijke Marechaussee of een strengere handhavende instantie.

Meer informatie?

Dus werkgevers: zorg dat je weet wanneer je welk document moet aanvragen voor je werknemers. Als tip kunnen we je nog meegeven: er is op dit moment een (lange) wachttijd voor de aanvraag van de VGB, dus vraag deze tijdig aan!
En wil je meer informatie? Lees dan ons uitgebreide artikel over de VOG en de VGB. Of neem voor advies contact op via 085 792 2885 of sales@specialcargo.nl.

Ga naar ons cursusaanbod Beveiliging Burgerluchtvaart

Meer interessante artikelen

Voorbereidende e-learning als vast onderdeel van IATA-cursussen 7.1 en 7.3

Redactie
7 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Opleidingen

"Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck"

Redactie
6 juni, 2024
2,5 minuten leestijd
Nieuws
© Copyright 2024 Special Cargo - gevaarlijke stoffen, security | Algemene voorwaarden Services | Algemene voorwaarden College | Cursusvoorwaarden | Privacy