Nieuws

Digitaal vooraanmelden exportvracht

02 april 2021

Al jaren lijden vervoerders onder de enorme lange wachttijden bij de luchtvrachtafhandelaren op Schiphol. Oplossingen hiervoor zoals de ACN-pas, eLink en Smartgate brachten hierin geen verandering. Met de invoering van verplicht digitaal vooraanmelding van exportvracht gaat hier Schiphol breed,  verandering inkomen.

Op de website van ACN is te lezen: “Digitaal vooraanmelden van exportvracht is per 1 januari op Schiphol ingevoerd door de afhandelaars. De verbeterde versie van eLink geeft expediteurs en vervoerders voorrang bij de aanlevering van hun cargo op Schiphol.”

Jan de Bruijn, senior consultant bij Special Cargo College licht toe: “Door de invoering van Digitaal vooraanmelden kan de vervoerder na 6 april met de ACN-pas direct doorrijden via een fastlane. De documentatie-balie wordt daarmee overgeslagen en dit kan een tijdswinst opleveren van 2 á 3 uur per aanlevering. Het goed vooraf aanleveren van de security data is hier echter cruciaal. Wordt hier niet aan voldaan, dan moet de vervoerder alsnog achteraan de wachtrij aansluiten met alle gevolgen van dien. Het vooraf goed digitaal aanmelden van exportvracht, voorkomt onnodig oponthoud en kosten. Het mooie van deze nieuwe procedure, is dat alle afhandelaren op Schiphol hieraan meewerken.”

Digitaal vooraanmelden luchtvracht wordt per 1 september een definitief onderdeel van de Ready-For-Carriage procedure op Schiphol.

Tot slot
Digitaal vooraanmelden zorgt ervoor dat de datastroom synchroon gaat lopen met de fysieke operationele stroom. Dit is dan ook hét systeem voor de toekomst voor de aanlevering en afhandeling van exportvracht op Schiphol. De digitalisering van de datastroom bij het aanleveren van luchtvracht op Schiphol wordt een verplichting. Hierdoor vallen de bouwstenen op hun plek en gaat de toegankelijkheid van de luchthaven voor vracht naar een hoger niveau. Ook wordt de koppeling nu mogelijk met andere ontwikkelingen zoals ICS 2.0 (PLACI). In de maanden tussen 6 april en 1 september heeft iedereen de tijd om zijn zaakjes te regelen. Niet meedoen betekent serieuze extra kosten en vertraging.

Actie voor de expediteur en vervoerder per 6 april 2021
1. Invoeren van zending gegevens (Airwaybill) in het portal eCargo Receipt door gebruik te maken van een recente versie van het zendingsbericht: FWB CargoIMP (IATA) versie 16 of 17
2. Aviation security informatie: de veiligheidsverklaring opnemen in het zendingsbericht. Dit kan via een IT-koppeling of handmatig via de Aviation Security Assistant (de eCSD button) in het portal. Hierdoor komt de AvSec indicator (“bolletje”) in e-link op groen te staan.
3. De vervoerdersgegevens worden door de vervoerder toegevoegd voordat hij gaat rijden, via e-link. Dit zijn: “truck details” en “gewenst lostijd”. De vervoerder checkt ook, of alle “bolletjes” op groen staan. Dit betekent dat de vracht “customs cleared” is en volgens “aviation security” richtlijnen “veilig”. Alleen dan komt hij in de fastlane terecht.

 

Voor meer informatie:
https://acn.nl/digitaal-vooraanmelden